ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πλήρωσες τέλη; Έρχεται η εφορία!

Δεν πλήρωσες τέλη; Έρχεται η εφορία!

Στην ηλεκτρονική «τσιμπίδα» του taxisnet πιάστηκαν περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες ΙΧ, οι οποίοι ενώ δήλωσαν το αυτοκίνητό τους στην εφορία, εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας για το2012.

Στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet, το οποίο πλέον έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να διασταυρώνει ποιος έχει εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας, εμφανίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη για τη χρονιά που διανύουμε.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας θα ξεπεράσει τα 100.000, καθώς η διαδικασία για τον εντοπισμό τους συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Τι γίνεται με όσους δεν έχουν πληρώσει

Όταν το πρόγραμμα εντοπίζει κάποιον που δεν έχει καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας τότε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος του ιδιοκτήτη ενσωματώνεται ειδοποίηση με την οποία καλείται ο τελευταίες να προσέλθει στην εφορία. Εκεί θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβάλει το τέλος (π.χ. έχει μεταβιβάσει το αυτοκίνητο) και να υποστεί τις νόμιμες κυρώσεις για τη μη πληρωμή του.

Επίσης θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Διαφορετικά, το τέλος θα τους αποσταλεί - προσαυξημένο με το πρόστιμο - στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το ΙΧ και να καλέσει το φορολογούμενο να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ακόμη σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί σε αστυνομικό έλεγχο να μην έχει καταβάλει το τέλος τότε προβλέπεται η επιτόπια αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ξεφεύγουν από την εφορία οι τραγουδιστές

Πώς θα πληρώσετε τις δόσεις στην εφορία