ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση εξαγωγών γουνοδερμάτων στην Τουρκία

Μεγάλη αύξηση εξαγωγών γουνοδερμάτων στην Τουρκία

Οι ελληνικές εξαγωγές γουνοδερμάτων και ειδών από γουνοδέρματα στην Τουρκία σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 173% την τελευταία τετραετία, φτάνοντας το 2012 τα 1.918.639 ευρώ από 700.557 ευρώ το 2009.

Το ίδιο διάστημα, οι τουρκικές εξαγωγές των αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 37,9%, όπως αναφέρει έγγραφο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων).

Η χώρα μας βρίσκεται στη 12 θέση όσον αφορά στις εξαγωγές προϊόντων της σε γουνοδέρματα στην Τουρκία και στη 3η θέση όσον αφορά στις αντίστοιχες εξαγωγές ενδυμάτων από γουνοδέρματα. Άλλοι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας είναι η Φιλανδία, η Ισπανία, η Κίνα (ως προς τις εισαγωγές) και η Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία (ως προς τις εξαγωγές).

Οι σημαντικότερες αγορές για την προώθηση των ελληνικών γουναρικών είναι η Κωνσταντινούπολη και η Αττάλεια και εν συνεχεία η Σμύρνη. Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσπάθεια διείσδυσης των ελληνικών γουναρικών στην τουρκική αγορά είναι ο κινέζικος ανταγωνισμός, που τα τελευταία χρόνια ασκεί ισχυρές πιέσεις και στην τουρκική αγορά γούνας. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα κινέζικα προϊόντα διαθέτουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, υστερούν σε ποιότητα και σχεδιασμό, γεγονός που εκτιμούν οι καταναλωτές των ειδών πολυτελείας.

Η αγορά γουναρικών δεν εντάσσεται στις καταναλωτικές συνήθειες του μέσου Τούρκου καταναλωτή. Ως προϊόν πολυτελείας απευθύνεται σε καταναλωτές υψηλού εισοδήματος. Εντούτοις, η τουρκική αγορά παρουσιάζει ενισχυμένες δυνατότητες πωλήσεων γουναρικών, εξαιτίας των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία και αποτελούν παραδοσιακούς αγοραστές των ελληνικών προϊόντων γουνοποιίας.

Το 2012, 2.647.090 Ρώσοι επισκέφτηκαν την Τουρκία, εκ των οποίων οι 2.257.839 για τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (TUIK), τον ίδιο χρόνο, οι δαπάνες των Ρώσων τουριστών για το πακέτο των διακοπών τους (σε ομάδα ή μεμονωμένα) έφτασαν τα 1.684.488 δολάρια, ποσό που τους κατατάσσει δεύτερους (μετά τους Γερμανούς) αναφορικά με τις τουριστικές δαπάνες στην Τουρκία.

Στα προϊόντα της συγκεκριμένης δασμολογικής κλάσης, που εξάγονται από χώρες- μέλη της ΕΕ, δεν επιβάλλονται δασμοί κατά την εισαγωγή τους στην τουρκική αγορά. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) κυμαίνεται από 8 έως 18%, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ανέρχεται σε 20%.

Στην Τουρκία λειτουργούν αρκετές Ενώσεις που σχετίζονται με την αγορά των δερμάτινων ειδών και γουνοδερμάτων και από τις Εκθέσεις του κλάδου, η πιο ενδεδειγμένη για τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι η Έκθεση δερμάτινων ειδών και μόδας στην Κωνσταντινούπολη "IDF 2013 Istanbul 7.Leather Fair".

ΠΗΓΗ ΑΠΕ