ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση της αγοράς βιολογικών προϊόντων

Πτώση της αγοράς βιολογικών προϊόντων

Η οικονομική κρίση και η μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το χώρο των βιολογικών προϊόντων.

Οι παραγωγοί στη Βιολογική Αγορά της.Καλαμάτας μίλησαν στο greekmoney για πτώση της κατανάλωσης. Ωστόσο, οι ίδιοι εξακολουθούν να προσπαθούν και να στηρίζουν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας, όχι μόνο γιατί θέλουν να διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο, αλλά πρωτίστως για την προστασία της δικής τους υγείας. Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, ακτινίδια, είναι μερικά από τα προϊόντα που καλλιεργεί ο Χρήστος Κολιός από την Άρτα. «Αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» μας λέει. «Πολλοί βιοκαλλιεργητές έχουν ήδη φύγει από την καλλιέργεια. Οι αποδόσεις είναι πιο μικρές, ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα για βιολογικά και η καλλιέργεια καταντά ασύμφορη. Το κόστος είναι μεγάλο, γιατί δε χρησιμοποιούμε χημικά. Από μια απλή ασθένεια, έναν απλό εχθρό, μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, ενώ στη συμβατική γεωργία θα ήταν απλά τα πράγματα. Τα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε δεν έχουν την ίδια δυναμική με τα συμβατικά.

Επίσης, έχουμε πάρα πολλούς ελέγχους, έρχονται εταιρείες και παίρνουν δείγματα για αναλύσεις, όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς. Γίνεται έλεγχος ετήσιος, εξάμηνος, τρίμηνος, οι έκτακτοι έλεγχοι πάλι πληρώνονται από τους παραγωγούς. Η τιμή των προϊόντων είναι μεν λίγο πιο ακριβή, γύρω στο 30%, αν και μερικές φορές έχει παρατηρηθεί ότι τα βιολογικά έχουν σχεδόν την ίδια τιμή με τα συμβατικά. Όμως, το κέρδος είναι λίγο πιο κάτω από αυτό που θα σου άφηναν τα συμβατικά. Παρ’ όλα αυτά, για μένα η βιολογική καλλιέργεια είναι μονόδρομος. Αν χρησιμοποιήσω συμβατικά σκευάσματα, χημικά, δεν είναι ότι θα φάμε μόνο, το μυρίζουμε, ερχόμαστε σε επαφή, είμαστε πιο πολύ εκτεθειμένοι απ’ ό,τι κάποιος άλλος που θα το φάει. Είμαι γεωπόνος και τα γνωρίζω πολύ καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στα συμβατικά κι ας έχει λιγότερο κοστολόγιο. Για την προστασία της δικής μας ζωής και της οικογένειάς μας».