ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος στα σενάρια νέου κουρέματος από τους Γερμανούς

Tέλος στα σενάρια νέου κουρέματος από τους Γερμανούς

«Οι δηλώσεις μου για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα ήθελαν να δείξουν ότι δεν κρύβουμε τίποτα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους», δηλώνει ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που έκανε για την ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα το 2014 είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν όσους φοβούνται ότι η γερμανική κυβέρνηση τους κρύβει την αλήθεια, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα θα είναι «πολύ πιο περιορισμένο» από τα δύο προηγούμενα, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο γερμανός υπουργός. «Προβλέπουμε επιπλέον βοήθεια --με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχοντας κατά νου ότι θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιρισμένα απ' ό,τι μέχρι τώρα», αναφέρει ο Σόιμπλε προς την οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

«Είδα ότι ήταν ανάγκη να αποσαφηνίσω ότι δεν κρύβουμε τίποτα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σε προεκλογική συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κόμπλεντς της δυτικής Γερμανίας.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε, στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσαν πολιτική θύελλα, αφού έρχονται σε αντίθεση με τη «γραμμή» της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ η οποία κατ' επανάληψη έχει πει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί το θέμα.

Ο Σόιμπλε, σημείωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που της χρειάζονται από τις αγορές αφού εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, στα τέλη του 2014, «πιθανότατα θα υπάρξει η ανάγκη να δράσουμε». Την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι «θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα».

O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία, τόνισε επίσης ότι είναι αναπόφευκτο το νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, την οποία η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει για άλλη μια φορά με ένα νέο οικονομικό πακέτο στα τέλη του 2014, όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Όχι σε κούρεμα, ναι σε μικρό δάνειο προς την Ελλάδα

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Άσμουσεν;

DW: Τα σενάρια για το τρίτο πακέτο στήριξης

«Βέβαιο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές»

Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα