ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάκαμψη

ΣΒΑΠ: Η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάκαμψη

Η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας και συντρίβει κάθε ελπίδα για την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιά (ΣΒΑΠ), Δημήτρης Μαθιός, με αφομήτην επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

«Όσο και να αισιοδοξούμε για την επίτευξη του πλεονάσματος το 2014 και τις θετικές προοπτικές που μπορεί να εξασφαλίσει για το χρέος και την κρίση, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν χειροπιαστές αποδείξεις για την αναθέρμανση της οικονομίας. Και τα μόνα χειροπιαστά στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό είναι αρνητικά, γιατί συνθέτουν υπερφορολόγηση και η συνέχιση στενότητας στην ρευστότητα. Να μην σπεύδουμε, λοιπόν, να πανηγυρίζουμε αλλά να φροντίσουμε για την ανάσχεση των επιπτώσεων», είπε ο κ. Μαθιός.

«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, θα εκτιμήσουν σωστά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην μεταποίηση από το ενδεχόμενο επιβολής φόρων στα πάγια στοιχεία και τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και δεν θα μεταβάλουν την θέση τους, που συνιστά να μην επιβαρύνονται φορολογικά όπως μπορεί να συμβαίνει στα ακίνητα προς εκμετάλλευση. Είναι αυτονόητο ότι ένας επιπλέον φόρος που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα και θα επιβαρύνει το τελικό κόστος παραγωγής, θα αδρανοποιήσει αυτόματα ακόμη και τα αναγκαία σχέδια εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής. Σε μία περίοδο που είναι ανάγκη να ανοίξει ο φάκελος επιβαρύνσεων της μεταποιητικής παραγωγής από τα κάθε μορφής τέλη (δημοτικά και εισφορών), δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για περισσότερες φορολογήσεις. Άλλωστε τα πάγια στοιχεία της μεταποίησης συνδέονται απόλυτα με το κόστος παραγωγής», προσέθεσε.

«Την περίοδο αυτή που πρέπει να ενισχυθούν ακόμη και τα θεμέλια του κλάδου της μεταποίησης, είναι μέγα σφάλμα να αφαιρούμε ρευστότητα, για φόρους, που συνθέτουν τον θεμέλιο λίθο στήριξης του όλου οικοδομήματος», κατέληξε.