ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αρμοδιότητα χορήγησης και ανάκλησης τραπεζικών αδειών στην ΕΕ

ΕΚΤ: Αρμοδιότητα χορήγησης και ανάκλησης τραπεζικών αδειών στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα έχει σημαντικές αρμοδιότητες όσον αφορά τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών της Ευρωζώνης, όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους, προς τα τέλη του 2014, μεταξύ των οποίων την ανάκληση των τραπεζικών αδειών και την έγκριση των τραπεζικών εξαγορών.

Από τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα περίπου 130 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του σχεδίου για την τραπεζική ενοποίησή της. Οι υπόλοιπες 5.900 περίπου τράπεζες της περιοχής θα παραμείνουν υπό την εποπτεία των εθνικών Αρχών, αλλά η ΕΚΤ θα έχει αρμοδιότητες να παρεμβαίνει, εάν το θεωρεί αναγκαίο.

«(Η ΕΚΤ) θα είναι αποκλειστικά αρμόδια να χορηγεί και να ανακαλεί άδειες για τα πιστωτικά ιδρύματα και να αξιολογεί τις εξαγορές στρατηγικών ποσοστών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει σε έγγραφό της σχετικά με τη συνεργασία της με τις εθνικές εποπτικές Αρχές στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Σεπτέμβριο ή τουλάχιστον δύο μήνες πριν αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο στις 4 Νοεμβρίου, ποιες τράπεζες θα είναι υπό την άμεση εποπτεία της. Ο σχετικός κατάλογος θα ανανεώνεται στη συνέχεια κάθε χρόνο. Εάν μία τράπεζα δεν εκπληρώνει για τρία συνεχή χρόνια κανένα από τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον ορισμό των σημαντικών τραπεζών, θα εποπτεύεται και πάλι από τις εθνικές Αρχές. Οι επιλεγείσες μεγάλες τράπεζες θα παρακολουθούνται από τον Νοέμβριο από κοινές εποπτικές ομάδες, που θα αποτελούνται από μέλη των εθνικών Αρχών και της ΕΚΤ.