ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας

Bελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας

Κατά 11 θέσεις βελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση Doing Business Report 2015 που εκδίδει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις 61η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην
72η θέση μεταξύ πάλι 189 χωρών.

Συνολικά η χώρα από τη θέση 100 το 2012 ανέβηκε στη θέση 61. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 45 θέσεις, στον τομέα της καταχώρησης ακίνητης περιουσίας. Τομέας, στον οποίο, όπως είπε ο υπουργός, η χώρα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχοντας περάσει ειδικό νόμο για τη διευκόλυνση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από ξένους επενδυτές.

Επίσης, σε απόλυτα μεγέθη, η καλύτερη επίδοση της Ελλάδας, που βρίσκεται στην 48η θέση, καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου ενώ, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου από την 80η θέση πέρσι η χώρα πλέον κατατάσσεται στην 62η θέση.

«Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικότατο άλμα στην ανταγωνιστικότητα, όπως μετρά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανέβηκε κατά 39 θέσεις. Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θεσπίσαμε ως υπουργείο Ανάπτυξης, αποδίδουν πλέον χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα» σχολίασε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη από την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια θα έχει συνέχεια γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει κομβική σημασία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τελικά για τον μεγάλο στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας» είπε ο υπουργός.

Παρ΄όλα αυτά η πρόοδος αυτή ακόμα δεν αντικατοπτρίζεται στην τσέπη των Ελλήνων και στα ελληνικά νοικοκυριά που αγκομαχούν υπό το βάρος της φορολογίας, την ώρα που ανεργία στη χώρα παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις