ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός συζήτησης το Grexit για Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Εκτός συζήτησης το Grexit για Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ

Τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, καθιστώντας σαφές πως είναι για το συμφέρον της Ευρωζώνης να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ, καθώς ενδεχόμενο Grexit θα οδηγούσε σε αστάθεια - Γιούνκερ: Eκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Παράλληλα, ο Ολλανδός αξιωματούχος, αφού τόνισε ωστόσο πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε (όμως) πως μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί επιλογή».

«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα έχετε μια πολύ επικίνδυνη αστάθεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL, προσθέτοντας: «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης στο σύνολό της να αποφευχθεί αυτό».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι «αρχίζουν να εξαντλούνται τα χρήματα», για να καταλήξει πως «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένους όρους και συμφωνίες, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και τους Ευρωπαίους να μην την αφήσουν αβοήθητη.

«Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει σε ένα στάδιο στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.

«Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το θέμα αυτό προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, για να καταλήξει:

«Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στην ωριμότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να φθάσουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα. Είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Είναι όμως επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα»

«Καμπανάκι» από το Λευκό Οίκο: Κανείς δεν έχει κοστολογήσει πλήρως το Grexit

Σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία ενέχει μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι κανείς δεν θα πρέπει να έχει την εντύπωση ότι οι χρηματαγορές έχουν πλήρως κοστολογήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δηλώσεις του Τζέισον Φέρμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Βερολίνο, είναι οι πιο σκληρές που έχει κάνει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη είναι περιορισμένοι.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Eυρωζώνη δεν θα είναι απλώς κακή για την ελληνική οικονομία. Θα έθετε σε έναν πολύ μεγάλο και άσκοπο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, την ώρα ακριβώς που πολλά πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλά», εξήγησε ο Φέρμαν.

Αν και ο Σόιμπλε νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε επισημάνει ότι οι χρηματαγορές έχουν κοστολογήσει κάθε πιθανή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, ο Φέρμαν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου σχετικά με την υποτίμηση των κινδύνων μετάδοσης.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να μας καθησυχάσουν οι αποδόσεις των χρηματαγορών σε κάποια δεδομένη στιγμή. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και δεν θέλουμε να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», εξήγησε, προσθέτοντας: «Το μάθημα της ιστορίας είναι ότι απλώς δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις».

Καταλήγοντας, ο Φέρμαν υπογράμμισε πως «Θα ήταν πολύ καλύτερο να αποφύγουμε (ένα Grexit)», καθώς «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις, να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματαγορές και να απειλήσει την κατά τα άλλα ολοένα και πιο επιτυχημένη οικονομική ανάκαμψη».

Σχετικές ειδήσεις