ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Παλεύουμε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας

Βαρουφάκης: Παλεύουμε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας

Όλη την καλή διάθεση για… συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές έχει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ωστόσο κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές της, κατηγορώντας παράλληλα τους ομολόγους του για έλλειψη προτάσεων.

«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών από τη Ρίγα της Λετονίας, μετά το τέλος του Eurogroup, προσθέτοντας:

«Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Όσον αφορά, δε, στο περιεχόμενο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.

Αφού εξήγησε έτσι ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις», δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι «πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις», ενώ ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμα και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας…

Οι απαιτήσεις των δανειστών και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών: «οι θεσμοί απαιτούν άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμα περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους. Τη διαφορά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν».

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει πως «υπήρξε μία σαφής ένδειξη ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων παρουσιάζει σύγκλιση τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ επικεντρώθηκε στις «πληγές» της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση των πιστωτών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για μη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν. Όπως είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, διατυπώνοντας διαφορές όσον αφορά στην απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Kρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

Σχετικές ειδήσεις