Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυποχώρητος ο Βαρουφάκης στο Eurogroup, παρά τις ισχυρές πιέσεις (vids)

Newsbomb

Σταθερός στις θέσεις της ελληνικής πλευράς παρέμεινε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκεύης (24/04/2015) στη Ρίγα της Λετονίας, παρά το «σφυροκόπημα» που φέρεται να δέχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι Θεσμοί ισχυρίστηκαν, ενώπιον του Eurogroup, ότι η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης αντέκρουσε τα όσα λέχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup της 11ης Μαϊου η αποτίμηση της προόδου στο ελληνικό ζήτημα

Στην ανάγκη επίτευξης - σύντομα - μιας περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν σημαντικές και ο χρόνος εξαντλείται.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε, επίσης, ότι η αποτίμηση της προόδου στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαϊου και ότι η ευθύνη για την επίτευξη προόδου ανήκει, κυρίως, στην ελληνική πλευρά.

Μοσκοβισί: Έχει γίνει πρόοδος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, από την πλευρά του, πως θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουάριου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα.

«Έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος», τόνισε.

«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε και είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικές προσπάθειες για να καταστεί η Ελλάδα σταθερή και ευημερούσα χώρα.

«Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», σημείωσε και επανέλαβε πως η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα.

Ρέγκλινγκ: Χρηματοδότηση μόνο με συμφωνία

«Παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στην Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

Ντράγκι: Ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), αποσαφήνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012, «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών.