ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Πενταμερής συνάντηση κορυφής το απόγευμα για την Ελλάδα

Βρυξέλλες: Πενταμερής συνάντηση κορυφής το απόγευμα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα στις 17.00, δύο ώρες νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, συνεδριάζουν εκτάκτως στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, υπάρχει στο τραπέζι και το σενάριο μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί επιμένουν σε εξαντλητικά μέτρα και προτείνουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων να υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, όπως λένε οι θεσμοί, με τη δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ (έως το 2018) και άμεση αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (σ.σ. από 4% σε 6%).

Μέσα στην ημέρα το Euro Working Group αναμένεται να ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συζητήσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ, που προετοιμάζουν την ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup, θα ενημερωθούν για τις θέσεις που κόμισε σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ η Ελλάδα και για τις αντιπροτάσεις των θεσμών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις