ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Τι απάντησε η Λαγκάρντ στον Ντάισελμπλουμ

Κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Τι απάντησε η Λαγκάρντ στον Ντάισελμπλουμ

Κατηγορηματική ήταν η άρνηση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην πρόταση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ για πλαφόν 15%.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η επικεφαλής του ΔΝΤ επιθυμεί η ελάφρυνση του χρέους να γίνει με τα πρότυπα που ακολουθεί το ΔΝΤ.

Η πρόταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ αφορά στον προσδιορισμό ενός πλαφόν 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, θεωρώντας ότι αυτό επαρκεί για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Την αρνητική απάντηση έδωσε η κυρία Λαγκάρντ σε σνέντευξή της στη Λίμα του Περού λέγοντας ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με το ποια θα είναι η εξυηρέτηση σε βάθος χρόνου.

“Στις εκθέσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει θα δείτε πως υπάρχει μια οροφή αλλά αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό συστατικό που θα εξετάζαμε”.

Η πρόεδρος του Ταμείου επανέλαβε και πάλι ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πως στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

“Εμείς πιστευουμε ότι αυτό προϋποθέτει παρέμβαση στο χρέος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις προφανώς θα χρειασθεί να αναζητηθούν όταν θα έχουν ληφθεί οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα πρέπει να βασίζονται στα δικά μας τα πρότυπα και στη δική μας ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ντράγκι: Πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους


Την ανησυχία που υπάρχει για την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ντράγκι μιλάει για το ελληνικό χρέος, το τρίτο μνημόνιο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και για μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα.

Αναφέρει ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και στέλνει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των τραπεζών, υπογραμμίζει πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Σχετικές ειδήσεις