ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία – Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για συντάξεις

Σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία – Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για συντάξεις

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τα ασφαλιστικά ταμεία αφού στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας και το κλίμα αβεβαιότητας μεγαλώνει στην κοινωνία. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι με το ζόρι θα πληρωθούν οι συντάξεις το μήνα Φεβρουάριο αφού αυτό θα γίνει με εσωτερικούς δανεισμούς , επιστροφές φόρων αλλά και εκποίηση περιουσίας.

Μια ανάσα από τις περικοπές των επικουρικών

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μετοχικό ταμείο πολιτικών Υπαλλήλων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και αυτό το μήνα, αφού παραλίγο να πληρώσει ένα μόνο μέρος από το μέρισμα που δικαιούνται οι 284.000 συνταξιούχοι του δημοσίου. Όμως μετά από τεράστιες προσπάθειες και ανακατανομές, κατάφεραν να βρεθεί το ποσό που έχει γονατίσει το ταμείο, την ώρα που τα έσοδά του είναι της τάξεως των 10 εκατ. Ευρώ ,ενώ οι ανάγκες του 36 εκατ. ευρώ.

Ο εσωτερικός δανεισμός μάλιστα, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τα οποία φαίνεται να είναι αξεπέραστα, από την στιγμή πού τα ταμεία είναι τελείως άδεια. Τον προηγούμενο μήνα χρειάστηκε να χορηγηθεί δάνειο λίγων ημερών ύψους 12 εκατ. από το ΕΤΕΑ, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω των αναγκών του για καταβολή συντάξεων που είναι περίπου 50 εκατ. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι για να καταβληθούν αυτές οι συντάξεις, πρέπει να του επιστραφεί το δάνειο που έδωσε στο Μετοχικό Ταμείο, γεγονός που έχει δημιουργήσει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση.

Αναγκάστηκαν λοιπόν να ενεργοποιήσουν τις ξεχασμένες επιστροφές φόρων του δημοσίου προς το ταμείο , έτσι ώστε αν το ΕΤΕΑ εισπράξει 38 εκατ και λάβει πίσω και τα 12 εκατ που του οφείλει το Μετοχικό Ταμείο τότε θα μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις, ειδάλλως το πρόβλημα θα είναι τραγικό και αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε δεύτερο πλάνο, μπαίνει στο στόχαστρο και η περιουσία, σε περίπτωση που οι εσωτερικοί δανεισμοί και οι επιστροφές φόρων δεν αποδώσουν.

Τη στιγμή που το ΕΤΕΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ασφαλιστικό ,οι πληροφορίες ότι υπάρχει έλλειμμα της τάξεως των 300 εκατ δημιουργεί ανησυχία για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Αν και για το ΙΚΑ τα νέα δεν ήταν και τόσο άσχημα τις τελευταίες μέρες αφού τα έσοδά του φαίνεται να βελτιώθηκαν, παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες ,θα προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση , ύψους 210 εκατ ευρώ, για να καταβάλει τις συντάξεις ,ακολουθώντας την τακτική του 2012.
Την ίδια ώρα ενδέχεται να δώσει δάνειο στον ΟΑΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν και οι ανάγκες του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει στον ΟΓΑ, 280 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 που απαιτούνται και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τις εισπράξεις του ταμείου.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα και στο ΕΤΑΑ έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα οπότε και δόθηκε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2016, στην προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015. Δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί έπρεπε να καταβάλουν τις εισφορές του 2015 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016 τώρα όμως μπορούν να πληρώσουν μέχρι και 30 Ιουνίου γεγονός που καθυστερεί την εισπρακτική δραστηριότητα των κλάδων του ΕΤΑΑ.

Σχετικές ειδήσεις