ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα κρίνεται στις Βρυξέλλες

Η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα κρίνεται στις Βρυξέλλες

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» φωνάζει το ΔΝΤ. «Πες ότι φοράει όμορφα ρούχα και μετά θα του φορέσουμε ένα ρομπάκι» απαντούν οι Ευρωπαίοι...

Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ταμείου και πιέζουν για αλλαγή στάσης και παραμονή στο πρόγραμμα

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Θα μπορούσε να είναι ένας διάλογος από το χθεσινοβραδινό δείπνο στις Βρυξέλλες στο οποίο το ΔΝΤ προσήλθε επιμένοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το πρόγραμμα δεν βγαίνει και επομένως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει είτε να εξασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση είτε να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη θέλουν να πείσουν το ΔΝΤ να συμφωνήσει, να περάσουν τα μέτρα και να κλείσει η αξιολόγηση πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος...

Και η ελληνική πλευρά που συμφωνούσε με το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητούσε μείωση χρέους επίμονα πέρυσι, φέτος... κάνει πως συμφωνεί με τους Ευρωπαίους ότι το χρέος είναι βιώσιμο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάμε σε μείωση χρέους, αμέσως μετά... επειδή το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Και... αυτό το ονομάζει ρεαλισμό και καλεί το ΔΝΤ «να κάνει στροφή στο ρεαλισμό, ή να αποχωρήσει...».

Κι ενώ η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα κρίνεται στις Βρυξέλλες οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι ο διακαής ελληνικός πόθος για απομάκρυνσή του....τρομάζει τους θεσμούς που παρά τις διαφωνίες με το Ταμείο το χρειάζονται για την καλύτερη επιτήρηση της... ατίθασης ελληνικής κυβέρνησης.

Η λύση για τους δανειστές θα ήταν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ που θα φέρει προ τετελεσμένων την Αθήνα, ώστε έστω και με πολιτικό κόστος για τον Ελληνα πρωθυπουργό να κλείσει η συμφωνία και αυτό είναι και το στοίχημα του δείπνου.

Έτσι ακόμη κι αν η κυβερνητική πλευρά απολαμβάνει να λέει «αν δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα, ίσως αποφασίσει το ΔΝΤ να βγει από αυτό», κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιθυμία της Γερμανίας και της Κομισιόν. Η παραμονή του στο πρόγραμμα για την ΕΕ αποτελεί εγγύηση ευστάθειας σε μια ιδιαίτερα αβέβαιη συγκυρία καθώς η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών δεσμεύσεων δεν πείθουν κανένα.

Το πόσο αναγκαίο θεωρούν οι Γερμανοί το ΔΝΤ στη συμφωνία, φαίνεται από αυτό που απάντησε ο Β. Σόιμπλε στον Ελληνα πρωθυπουργό στο Νταβός, «οι συζητήσεις για απομάκρυνση του Ταμείου από τη συμφωνία είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε μπαρουταποθήκη» θέλοντας να τονίσει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία και κινδυνεύετε με επιστροφή στο χάος.

Η διαφωνία

Όμως το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγαίνει και επιμένει ότι είτε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ, είτε θα πρέπει να χαμηλώσει ο στόχος και να ζητηθούν μικρότερα πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ ή 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό (άρα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν) αγγίζουν το 3,1% του ΑΕΠ ή τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο φαίνεται αποφασισμένο, να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα την κατάσταση για να αποφύγει λάθη του παρλεθόντος και διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, που δεν βγαίνει. Δεν εθελοτυφλεί πια και αναγνωρίζει ότι χωρίς ανάπτυξη ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι εφικτός και ουσιαστικά επαναλαμβάνει αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόταν μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας του Ιουλίου. Ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ταμείου και πιέζουν για αλλαγή στάσης και παραμονή στο πρόγραμμα.

Στόχος τους να πείσουν τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να βάλει «νερό στο κρασί τους» και να επιστρέψουν στην Αθήνα, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Και να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και ιδιαιτέρως για το εύρος του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού και τα μέτρα που θα χρειασθούν για την κάλυψή του.

Η πλευρά των Ευρωπαίων φαίνεται διατεθειμένη να δείξει καλή πίστη για τα δημοσιονομικά μέτρα για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις τουλάχιστον μέχρι το 2017 και επιμένουν κυρίως για τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που τις συνδέουν με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αν η χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν φέρει αποτέλεσμα, υπάρχει και το Eurogoup της Δευτέρας.

Σχετικές ειδήσεις