Γερμανική κυβέρνηση: Καμία αλλαγή στην πολιτική μας για την Ελλάδα - «Ουδέν σχόλιο» για Γκάμπριελ

Γερμανική κυβέρνηση: Καμία αλλαγή στην πολιτική μας για την Ελλάδα - «Ουδέν σχόλιο» για Γκάμπριελ

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία παρά το δημοσίευμα που υποδηλώνει απόκλιση απόψεων μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των εταίρων τους στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε τη χαλάρωση της απαίτησης προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα. Η Ντέμερ δήλωσε ότι οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητες.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε άλλη εκδήλωση, υπαινίχθηκε ότι εξαντλείται σιγά-σιγά η υπομονή του με τη διαδικασία και δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση.

«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εντέλει δεν θα αποδώσει», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επιχειρηματική συνάντηση στο Σααρμπρίκεν της δυτικής Γερμανίας.

Οι αναφορές για ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της στήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Η Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο Γκάμπριελ επέκρινε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα σε επιστολή του προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα και πρότεινε τη χαλάρωση των απαιτήσεων για το πλεόνασμα.

Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς… Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Δήλωσε ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεαλιστική, αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την οικονομική της ανάπτυξη».

Σοσιαλδημοκρατικές διαφοροποιήσεις ως προς την Ελλάδα με αφορμή τις επιστολές Γκάμπριελ-Σόιμπλε

Ούτε ο Αντρέας Άουντρετς, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, του οποίου ηγείται πλέον η σοσιαλδημοκράτης (SPD) Μπριγκίτε Τσίπρις μετά την μετακίνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) στο υπουργείο Εξωτερικών, θέλησε να σχολιάσει στο σημερινό κυβερνητικό briefing τις επιστολές Γκάμπριελ και Σόιμπλε τις οποίες αποκάλυψε σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή της Deutsche Welle, ο Αντρέας Άουντρετς επισήμανε ότι το υπουργείο του θεωρεί την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο στην Ευρώπη» και ότι το «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη». Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι «μια οικονομία που επενδύει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική, μια φιλική ως προς την ανάπτυξη και προπαντός μια βιώσιμη προοπτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε. Πάντως, ο κ. Άουντρετς απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της Deutsche Welle, αν με τη στάση του ο κ. Σόιμπλε υπηρετεί αυτούς τους στόχους.

Σε αυτό το σημείο του briefing παρενέβη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, ο οποίος, ενώ εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης για μια σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι η Ελλάδα κατέβαλε τα τελευταία χρόνια εντατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε. Κοινός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ορθοποδήσει οικονομικά» είπε για να προσθέσει ότι «αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνον αν Ελλάδα καταβάλει τις ανάλογες προσπάθειες».