Ανυποχώρητη η Λαγκάρντ: «Η αλήθεια είναι σκληρή, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις»

Ανυποχώρητη η Λαγκάρντ: «Η αλήθεια είναι σκληρή, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις»

Επιμένει η Ουάσινγκτον για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com χαρακτήρισε ως «απολύτως αναγκαίες» τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» ανέφερε ειδικότερα η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι «πολλοί λίγοι άνθρωπου σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, η γενική διευθύντρια υποστήριξε πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Επίσης, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε, «αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».