Κομισιόν: Η επίσκεψη Μοσκοβισί δεν συνεπάγεται επιστροφή των δανειστών

Κομισιόν: Η επίσκεψη Μοσκοβισί δεν συνεπάγεται επιστροφή των δανειστών

Προσπάθεια να αποσυνδέσει την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί από την – αμφίβολη - επιστροφή της τρόικας έκανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, η κυρία Μπράιτχαρντ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Μοσκοβισί στην Αθήνα ως «πολιτικού χαρακτήρα» και διευκρίνισε ότι δεν συνδέεται με επικείμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία» είπε η κυρία Μπράιτχαρντ.

Όπως ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου, θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου , υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να «επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».

Ειδικότερα, η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε πως οι εργασίες συνεχίζονται προς το παρόν από τη βάση των θεσμών και πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτική πηγή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του περιγράμματος συμφωνίας που συζητήθηκε στη διάσκεψη της Παρασκευής, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις» αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της. Η ίδια πηγή τόνισε πως στόχος είναι να έχει επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και πως γι’ αυτό το λόγο υπάρχει «ευρεία συναίνεση».