ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη αξιολόγηση: Περισσότερο «αίμα» ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση

Τρίτη αξιολόγηση: Περισσότερο «αίμα» ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση

Σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης κινείται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο καλείται μέσα στους επόμενους μήνες να υλοποιήσει συνολικά 95 προαπαιτούμενα - «φωτιά» που αξιώνουν οι δανειστές, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΜΕ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, θα βρίσκονται σήμερα, Τρίτη (05/09/2017) στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συγκεκριμένη συζήτηση οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα, «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Τι θα γίνει με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα, οι δανειστές δείχνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν ξανά το παιχνίδι των καθυστερήσεων απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το χθεσινοβραδινό EuroWorking Group (EWG) δεν ενέκρινε τελικά την εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία υποτίθεται πως είχε εγκριθεί από τον ESM στις 07/07/2017 και αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Φαίνεται τελικά πως η εκταμίευση μεταφέρεται για αργότερα και συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές του ΥΠΟΙΚ, την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία στους Θεσμούς σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τι αποφάσισε η Κομισιόν για το έλλειμμα

Παράλληλα, το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Σχετικές ειδήσεις