Κρυφό «ψαλίδι» 20 έως 50 ευρώ στις συντάξεις

Κρυφό «ψαλίδι» 20 έως 50 ευρώ στις συντάξεις

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Κρυφό «ψαλίδι» έρχεται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης από 1/1/2017 των προσωπικών διαφορών που παίρνουν στους μισθούς τους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι από 1/1/2017 τα ποσά που εξακολουθούν να εισπράττουν ως προσωπική διαφορά μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών οι εν ενεργεία υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και οι στρατιωτικοί, δικαστές, καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, δεν θα συνυπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Η διάταξη αυτή «ανοίγει παράθυρο» και για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μέσω οριστικής κατάργησης στο μέλλον αυτών των προσωπικών διαφορών, καθώς η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον μόνο με το μέσο όρο των τακτικών τους αποδοχών, χωρίς να υπολογίζονται οι προσωπικές διαφορές.

Η αλλαγή αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2017 και σημαίνει ότι όσοι αποχωρούν από 1/1/2017 και μετά θα πάρουν σύνταξη υπολογισμένη όχι στο σύνολο των αποδοχών αλλά μόνο για αυτές που πλήρωναν εισφορά. Η προσωπική διαφορά του μισθού δεν υπόκειται από 1/1/2017 σε εισφορές και δεν «θα μετράει» στον υπολογισμό της σύνταξης.

Το «ψαλίδι» αυτό σημαίνει πρόσθετη απώλεια από 20 έως και 50 ευρώ στην τελική σύνταξη.