ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά σήμερα (26/2) η τέταρτη αξιολόγηση - Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Ξεκινά σήμερα (26/2) η τέταρτη αξιολόγηση - Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα στις 15:00 οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την τέταρτη αξιολόγηση.

Βάσει προγράμματος θα ακολουθήσει στις 16:00 η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια (στις 17:00) το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Η τέταρτη αξιολόγηση να περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Οσον αφορά στα εργασιακά, τρία είναι τα «αγκάθια»: η δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, η επανεξέταση του ρόλου της διαιτησίας και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για θέματα που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πηγή: ΕΡΤ και Καθημερινή

Σχετικές ειδήσεις