ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται διπλή αύξηση στις εισφορές των επαγγελματιών

Έρχεται διπλή αύξηση στις εισφορές των επαγγελματιών

Διπλά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλουν από τον Οκτώβριο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με πέρυσι και είχαν δηλώσει για το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί συνταγματικότητας των εισφορών των αυταπασχολούμενων, προβλέπεται να γίνει ο επανυπολογισμός της βάσης επί της οποίας προέκυψαν οι φετινές εισφορές για τους επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρέχουσες εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι αυταπασχολούμενοι από τον Φεβρουάριο του 2018 έχουν υπολογισθεί ως ποσοστό 26,9% επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Ωστόσο, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, μαζί και των μετέπειτα διευκρινιστικών εγκυκλίων, προβλέπεται πως οι τρέχουσες εισφορές του 2018 θα πρέπει να υπολογισθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2017 (όχι του 2016) και των καταβλητέων (όχι καταβληθεισών) εισφορών του 2017 επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 (όχι του 2015).

Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015, έπρεπε να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές το 2017 σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλαν.

Η θετική διαφορά αυτή (χρεωστικό υπόλοιπο) μεταξύ καταβλητέων –καταβληθεισών εισφορών θα πρέπει να αρχίσει να καταβάλλεται από αυτό το μήνα, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα πληροφορίες. Ωστόσο, παράλληλα, η ίδια διαφορά θα διογκώσει κατά ανάλογο ποσό τη νέα βάση υπολογισμού των εισφορών του 2018 από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο -Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, η νέα βάση υπολογισμού θα διογκωθεί για όσους επαγγελματίες δήλωσαν το 2017 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2016.

Αυτό σημαίνει πως στην παραπάνω περίπτωση των επαγγελματιών, το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογισθούν οι νέες τρέχουσες εισφορές θα είναι διπλά διογκωμένο:

- Κατά πρώτον θα είναι διογκωμένο από την πλευρά του καθαρού εισοδήματος, καθώς το καθαρό εισόδημα του 2017 είναι υψηλότερο από εκείνο του 2016.

- Και κατά δεύτερον, θα είναι διογκωμένο από την πλευρά των εισφορών, καθώς οι καταβλητέες εισφορές το 2017 (βάσει καθαρού εισοδήματος 2016) είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές κατά το ίδιο έτος (βάσει καθαρού εισοδήματος 2015).

Διπλά διογκωμένο εισόδημα σημαίνει και διπλά διογκωμένες εισφορές καθώς επ’ αυτού του εισοδήματος θα προκύψει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

Δεδομένου, όμως, πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτής της περίπτωσης (δηλ. που δήλωσαν αυξημένο εισόδημα τόσο το 2017 σε σχέση με το 2016, όσο και το 2016 σε σχέση με το 2015) κατέβαλαν τρέχουσες εισφορές βάσει μίας "πλασματικά" χαμηλότερης βάσης από εκείνη που έπρεπε, θα πρέπει αναδρομικά να εξοφλήσουν το χρεωστικό υπόλοιπο.

Το υπόλοιπο αυτό θα προκύψει μεταξύ των καταβλητέων και των καταβληθεισών εισφορών κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου –Σεπτεμβρίου 2018 , δηλαδή για 8 μήνες. Και πρέπει να εξοφληθεί, παράλληλα με τις διπλά αυξημένες νέες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικές ειδήσεις