ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: 6 στους 10 φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους το 2012

Έρευνα: 6 στους 10 φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους το 2012

Την πλήρη άγνοια και την επιφυλακτικότητα των πολιτών για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου καταγράφει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πλήρη άγνοια, ενώ σε ποσοστό 53% οι πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση.

Εξ αιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και εμμένοντας πιστά στις υποχρεώσεις του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο, το ΕΒΕΑ επέσπευσε την ολοκλήρωση της έρευνας αυτής κατά ένα μήνα, αποσκοπώντας στην άμεση αποτύπωση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών εξελίξεων.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί και το γεγονός ότι, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες φοβούνται πως το 2012 θα χάσουν την δουλειά τους, καταδεικνύοντας το ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει επέλθει συρρίκνωση της αγοράς και δεν υπάρχει ανάκαμψη, αφού επηρεάζεται η ψυχολογία του κοινωνικού συνόλου και περιορίζεται η κατανάλωση.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Η κοινωνία πλέον έχει βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες και είναι πολύ επιφυλακτική για το μέλλον της. Οι φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας, κυριαρχούν. Η αρνητική ψυχολογία έχει επισκιάσει κάθε αισιόδοξη προοπτική. Είναι πλέον άμεση η ανάγκη για νέα κυβέρνηση και νέες πολιτικές που θα δώσουν ελπίδα για έξοδο από την κρίση».