ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαγραφή παλαιών οφειλών σε Ταμεία

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαγραφή παλαιών οφειλών σε Ταμεία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ άνοιξε χθες και δέχεται αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά µέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα (www.efka.gov.gr)

Παλαιές οφειλές μπορούν να διαγράψουν:

• Νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1η/1/1993) µε παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.
• Ασφαλισμένοι που υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων και παράλληλα στον πρ. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.
• Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένοι, για την ίδια ιδιότητα, στον πρ. ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το «Έθνος» προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος είναι η ύπαρξη πλήρους ασφάλισης σε έναν ασφαλιστικό φορέα, η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση και δεύτερου φορέα, τυχόν οφειλές να υπάρχουν µόνο σε έναν εκ των δύο φορέων και ειδικά για τις περιπτώσεις 2 και 3 η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα-ιδιότητα.

Όπως αναφέρουν και οι τρεις υπουργικές αποφάσεις, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται σε περίπτωση «προδήλως αβάσιμης ή προσχηματικής αίτησης». Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

Η διαδικασία-πιλότος που μπαίνει σε εφαρμογή θα διαγράφει οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία», όχι µόνο για την κύρια ασφάλιση αλλά και για την επικουρική και για την πρόνοια (εφάπαξ). Στη διαδικασία της διαγραφής μπαίνουν χρέη έως 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους έναντι των επίμαχων οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για την προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Η ρύθμιση εφαρμόζεται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμη κι αν η υπαγωγή στην ασφάλιση έχει προχωρήσει µε δικαστική απόφαση.