ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Καταθέσεις 2,5 δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» μέσα σε 45 ημέρες

Καταθέσεις 2,5 δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» μέσα σε 45 ημέρες

Η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση και η επαναφορά των περί Grexit δοκιμάζουν τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τις πρώτες ημέρες του 2017 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αληθινές Ειδήσεις» έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 2,5 δισ. ευρώ και κοκκίνισαν κι άλλα δάνεια επιχειρηματικά και στεγαστικά ύψους 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τη συνέχεια.

Η νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων προκαλεί φόβο στο σύστημα καθώς φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο οι τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Τραπεζικές πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκφράζοντας προβληματισμό για τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο άμεσο μέλλον.

σύμφωνα με το δημοσίευμα κύκλοι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τονίζουν ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμβιβασμός κυβέρνησης και δανειστών.

Στο μέτωπο των καταθέσεων υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα από τους καταθέτες και η αιμορραγία συμβαίνει τόσο στα ΑΤΜ όσο και στις επιχειρήσεις.

Οι καταθέτες εξαντλούν το όριο ανάληψης και οι επιχειρήσεις το όριο μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η φυγή των καταθέσεων σημειώνεται και στο νέο χρήμα αυτό δηλαδή που μπήκε στις τράπεζες και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

H εφημερίδα αναφέρει ότι το χρήμα που έφυγε από τα στρώματα και μπήκε στις τράπεζες περίπου 4 δισ. από τις αρχές Ιανουαρίου φεύγει και τοποθετείται σε αμοιβαία επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.

Σχετικές ειδήσεις