Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δεν έχουν ιδέα πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα!

Δεν έχουν ιδέα πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα!

Συγκλονιστική αποκάλυψη από τη βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Έλενα Κοντουρά για το μέγεθος της παράνομης μετανάστευσης

Άρθρο της Έλενας Κουντουρά,

Βουλευτού Α’ Αθηνών με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια μία γενικότερη συζήτηση γύρω από το Μεταναστευτικό, γύρω από το οποίο, ακόμη και σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί κανενός είδους οργανωμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σε μεγάλο ποσοστό ο ρατσισμός και η ξενοφοβία προέρχονται όχι με βάση κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο ή επιρροή, αλλά κυρίως από την ανασφάλεια και το φόβο. Και εδώ, τίθεται το ερώτημα: Πόσο σίγουρος και ασφαλής μπορεί να αισθάνεται κάποιος ως πολίτης μίας μικρής σε μέγεθος πληθυσμού χώρας, η οποία όχι μόνο είναι πλημμυρισμένη από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, αλλά και η κυβέρνησή της δηλώνει απερίφραστα ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα ποιος είναι ο πραγματικός τους αριθμός και ούτε είναι καν σε θέση να υπολογίσει; Και όμως, αυτά συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα, εν έτει 2013.

Όταν στις 15/10/2012 (αριθμός Πρωτοκόλλου 2926) έθεσα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ερώτηση στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τα συγκεντρωτικά μέχρι τότε στοιχεία της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» για προσαγωγές-συλλήψεις αλλοδαπών με τις γνωστές επιχειρήσεις-«σκούπα», σύμφωνα με τα οποία 9 στους 10 προσαχθέντες βρίσκονταν να πληρούν νόμιμες προϋποθέσεις διαμονής στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν περίμενα να δω μέσα στην απάντηση του κ. Δένδια (9/11/2012, αριθ. Πρωτ. 7017/4/15358) ότι:

  • Πρώτον, από τους μη νόμιμους αλλοδαπούς που προσαγάγονται, δεν κρατούνται όλοι προς εθελούσια ή αναγκαστική απέλαση, αλλά μονάχα ένας «ικανός αριθμός».
  • Δεύτερον, οι υπόλοιποι «εφοδιάζονται με Υπηρεσιακά Σημειώματα» τα οποία τους ορίζουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα εντός ενός διαστήματος και επίσης, ότι «είναι αδύνατη η σύλληψη και περαιτέρω προώθηση ενός ικανού αριθμού κατόχων δελτίων κατάθεσης ασύλου» και
  • Τρίτον, ο «αριθμός των παράνομα διαβιούντων στη χώρα μας αλλοδαπών, δεν δύναται να υπολογιστεί με ασφάλεια».

Δυστυχώς, το τελευταίο επιβεβαιώθηκε αργότερα και από τον γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών σε ομιλία που παρουσίασε σε διημερίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Τι είπε ο γενικός γραμματέας; Ούτε λίγο, ούτε πολύ, παραδέχθηκε πως με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δώσει τα απογραφικά δεδομένα του 2011, οι υπολογισμοί γύρω από το μεταναστευτικό πληθυσμό που κατοικεί στη χώρα μας βασίζονται στο 2001! Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τις καταγραφές που υπάρχουν με βάση τις νομιμοποιήσεις, συλλήψεις και άλλες διαδικασίες, προκύπτει αριθμός 550.000 νόμιμων μεταναστών και άλλων τόσων, αν όχι περισσότερων, παρανόμων.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία

Την ίδια στιγμή, ελέγχοντας νέα συγκεντρωτικά στοιχεία από την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» (με ημερομηνία 28/1/2013) βρήκα ότι από την έναρξή της είχαν προσαχθεί 73.966 αλλοδαποί και είχαν συλληφθεί μόλις 4.416 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Πρακτικά δηλαδή, από τους αλλοδαπούς που ελέχθηκαν, μόλις το 5,97% βρέθηκε να διαμένει στη χώρα μας παράνομα, δηλαδή περίπου 6 αλλοδαποί στους 100. Επομένως, η αναλογία 50%-50% ανάμεσα σε νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς που είχε επικαλεστεί στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας, βρέθηκε σε τεράστια και δραματική αναντιστοιχία με τα στοιχεία της «Ξένιος Ζευς».

Επικαλούμενη όλα αυτά τα νέα δεδομένα, αποφάσισα να απευθύνω σχετική ερώτηση για τον πληθυσμό των μεταναστών στη χώρα μας, νόμιμων και παράνομων, αυτή τη φορά προς τον υπουργό Εσωτερικών (29/1/2013, αριθ. Πρωτ. 6428).

Αντί του κ. Στυλιανίδη απάντησε ο υφυπουργός κ. Αθανασίου (22/2/2013, αριθ. Πρωτ. 189), αναφέροντας ότι ο καταμετρημένος από το υπουργείο αριθμός νομίμων μεταναστών φτάνει στους 537.237, ενώ ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών, μπορεί να υπολογιστεί με βάση μόνο τις συνολικές συλλήψεις των παρανόμως εισελθόντων από την Αστυνομία και το Λιμενικό, ο αριθμός των οποίων είναι 577.900 κατά την περίοδο 2008-13. Ο κ. Αθανασίου δεν αναφέρει πόσοι συλλήφθηκαν κατά την παράνομη είσοδό τους πριν το 2008, διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσοι από τους 577.900 συλληφθέντες της περιόδου εξακολουθούν και διαμένουν παρανόμως στην Ελλάδα, ή πόσοι ήταν οι παρανόμως εισελθόντες μετανάστες, οι οποίοι δεν έγιναν αντιληπτοί από τις αρχές. Καταλήγει λέγοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια προσδιορισμού του αριθμού τους είναι εντελώς παρακινδυνευμένη».

Τα συμπεράσματα

Συμπέρασμα; Δύο νευραλγικής σημασίας και υψηλής αρμοδιότητας υπουργεία, το Δημόσιας Τάξης και το Εσωτερικών, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πόσοι, ποιοι, που και από ποιας χώρας προέλευση μετανάστες ζουν σήμερα παρανόμως στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, επικρατεί το απόλυτο χάος και μία άγνοια η οποία καθίσταται άκρως επικίνδυνη όχι μόνο αναφορικά με τον προσδιορισμό του εθνοτικού μίγματος της χώρας μας, όπου το ελληνικό στοιχείο απειλείται με συρρίκνωση απέναντι στις κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες αφίξεις και εγκαταστάσεις παράνομων μεταναστών, αλλά και σε ότι αφορά τη δημόσια και εθνική ασφάλεια. Να ομολογεί η κυβέρνηση ότι έχει απωλέσει κάθε έλεγχο, δηλοί ανευθυνότητα, ανικανότητα και ανυπαρξία, ενώ να απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους μας για βοήθεια, κυρίως χρηματοδοτική, όπως έκανε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, δεν εξασφαλίζει καμιά δράση και καμιά λύση.

Χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, άρση των όποιων αγκυλώσεων και προκαταλήψεων και κατάρτιση σχεδίου ριζικού ελέγχου και αναστροφής αυτής της κατάστασης, ειδάλλως σύντομα η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρος συνάθροισης ετερογενών μεν, πλειοψηφικών δε, μεταναστευτικών πληθυσμών και όχι ως εθνικό κράτος με συνέχεια και προοπτική στο μέλλον.