ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό το ενδεχόμενο να φύγει ο ΓΑΠ!

Ισχυρό το ενδεχόμενο να φύγει ο ΓΑΠ!

-Ποιοι θα τον ακολουθήσουν, αν διαβεί τον Ρουβίκωνα

- Όλο το παρασκήνιο

«Εμένα με ενδιαφέρει πάνω από όλα η πολιτική μου δικαίωση», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του ο Γ. Παπανδρέου. Και τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, αυτή του η τοποθέτηση είναι σχεδόν καθημερινή, στους συνεργάτες και φίλους του με τους οποίους συζητά.

Όταν ζητήσαμε από τακτικό συνομιλητή του, ο οποίος είναι σε θέση να τον ερμηνεύει, να μας εξηγήσει το «γιατί» αυτής του της εμμονής, μας απάντησε με σιγουριά:

Νομίζω, ότι έχει πια αρχίσει να ωριμάζει μέσα του η σκέψη να προχωρήσει σε οριστική ρήξη με τον Βενιζέλο, ακόμα και πριν τις εκλογές!

Ο ίδιος τακτικός συνομιλητής του μας υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή ο ΓΑΠ αντιλαμβάνεται πως η υστεροφημία του, την οποία επιζητά περισσότερο από κάθε τι άλλο, δεν θα διασφαλιστεί μετά από μια εκλογική αναμέτρηση με πιθανότερο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από μια εκλογική ήττα της Δημοκρατικής Παράταξης, του σχήματος με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές ο Β. Βενιζέλος.

Άλλωστε, πρόσθεσε, τι θα έχει να διεκδικήσει ο ΓΑΠ μετά από τέτοιες εξελίξεις;

Έτσι, έχει για πρώτη φορά αρχίσει στα σοβαρά να σκέφτεται την οριστικοποίηση της ρήξης με τον Βενιζέλο πριν τις εκλογές.

Στα πλαίσια αυτά, μας τόνισε, ο ΓΑΠ σκέφτεται κατ’ αρχήν να μην είναι υποψήφιος με την Παράταξη στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα του προς τη ρήξη. Από κει και πέρα όμως, δεν αποκλείεται να το προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Δηλαδή να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικής κίνησης «για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ».

Στο επόμενο διάστημα οι όροι «ΠΑΣΟΚ» (σε αντιδιαστολή προφανώς με την ουσιαστική του διάλυση απ’ τον Βενιζέλο…), «αναγέννηση», «προοδευτική παράταξη» (σε αντιδιαστολή με το «Δημοκρατική» του διαδόχου του…) θα κυριαρχούν στο πολιτικό του λεξιλόγιο, στις παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του. Και από κει και πέρα οι εξελίξεις ίσως τρέξουν ακόμα και με ρυθμούς ραγδαίους.

Ο ίδιος ο ΓΑΠ έχει πληροφορηθεί ότι:

- Η συμμετοχή μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο εγχείρημα της «Δημοκρατικής Παράταξης» είναι πενιχρή. Με το… κιάλι ψάχνουν και δεν βρίσκουν μέλη και στελέχη για αν φτιάξουν Νομαρχιακές Επιτροπές της Παράταξης!

- Τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Παράταξη… συναγωνίζονται αυτά του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, κινούνται δηλαδή στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης!

- Αντίθετα τα μηνύματα που έχει από φίλους του δημοσκόπους λένε ότι ένα κόμμα υπό την ηγεσία του θα κέρδιζε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ τη Δημοκρατική Παράταξη…

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές, για την τελική επιλογή του.

Σε περίπτωση πάντως που επιλέξει να διαβεί τον Ρουβίκωνα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα τον ακολουθήσουν:

-Πρώτος και καλύτερος ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η «Κίνηση των 75»

- Ορισμένοι απ’ τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ν. Σιφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Κ. Τριαντάφυλλος, Φ. Σαχινίδης.

- Αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έτσι κι αλλιώς διαφωνούν με το κατασκεύασμα της «Δημοκρατικής Παράταξης».

- Το σχήμα που φτιάχνει ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γ. Παναγιωτακόπουλος και στο οποίο συμμετέχουν επίσης πρώην βουλευτές και στελέχη (Λ. Τζέλας, Χ. Τσιόκας, Κ. Μαμέλης κ.α.) και πολλά τοπικά στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα. Το σχήμα αυτό, εφόσον ο ΓΑΠ δεν προχωρήσει, είτε θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές, είτε θα απέχει αλλά δεν θα στηρίξει σε καμιά περίπτωση τη Δημοκρατική Παράταξη.

- Η κίνηση των συνδικαλιστών που σχηματοποιήθηκε πρόσφατα (Σπίρτζης του ΤΕΕ, Παπασπύρος και Δριβαλάς της ΑΔΕΔΥ, Καββαθάς της ΓΣΕΒΕΕ, Καραμίχος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.α.) και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο έχοντας αποστασιοποιηθεί πλήρως απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ήδη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη προετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει άλλη στην Αθήνα. Πάντως μεταξύ των συνδικαλιστών υπάρχει μια ισχυρή τάση υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις