ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: «Θα μείνω συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες»

Α. Τσίπρας: «Θα μείνω συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες»

Αμετακίνητος από τις θέσεις του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέτοντας εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της νέας κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Με το πλεονέκτημα της «νωπής» και ισχυρής λαϊκής εντολής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια προς τον πρόεδρο του Eurogroup την απόφαση της κυβέρνησης για «αλλαγή πλεύσης» στον τρόπο αντιμετώπισης της τρόικας.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Η αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και την προσεχή εβδομάδα στη σειρά συναντήσεων με ξένους αξιωματούχους που θα έχουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

«Θα είμαι συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες»

Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση «έστριψε το τιμόνι» σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιβεβαιώθηκε ήδη κατά τη συνάντηση που είχαν χθες (30/01/2015) ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός απάντησε στην υπόδειξη του κ. Ντάισελμπλουμ πως «πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν. Το πρόγραμμα καταψηφίστηκε στις εκλογές».

«Από αυτό το γραφείο πέρασαν πολλοί (σσ πρώην πρωθυπουργοί). Εγώ όμως σκοπεύω να πρωτοτυπήσω και να είμαι συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται επίσης να εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την απορία του γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλλει ακόμα αίτημα συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχω καθορισμένες υποχρεώσεις στη Βουλή και προγραμματισμένες επαφές» απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκες απορημένος για ποιο λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup ενδιαφέρεται για συνάντηση Αθήνας-Βερολίνου.

Οι διάλογοι

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος για να λάβει την απάντηση ότι «το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και δεν έχω δικαίωμα να τον αγνοήσω». «Η Ελλάδα εφαρμόζει τέσσερα χρόνια τώρα ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό μας να υποφέρει άδικα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να απάντησε «πάνω σε αυτό δεν έχω δεν έχω την ίδια άποψη, δεν το συμμερίζομαι».

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μίλησε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος:
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνησης της οικονομίας και την αποκατάσταση της απασχόλησης»

Όπως φαίνεται στη φράση αυτή συμπυκνώνεται και ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι η εντολή που πήρε είναι δεσμευτική.

Σχετικές ειδήσεις