ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Έτοιμος να δώσει την άδεια για τις αποζημιώσεις του Διστόμου

Παρασκευόπουλος: Έτοιμος να δώσει την άδεια για τις αποζημιώσεις του Διστόμου

Ξεκαθάρισε ότι θα δώσει την εντολή για να γίνει εκτελεστήη απόφαση του Αρείου Πάγουγια την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίαςο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, παρά τα κωλύματα.

Εξ αφορμής της συζήτησης στη Βουλή χθες Τρίτη για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή. Αυτό δήλωσε στη Βουλή και ανακοίνωσε χειροκροτούμενος ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.

«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

Σήμερα Τετάρτη μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε «η νομοθεσία προβλέπει ότι για να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να το διατάξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η άδεια πρέπει να δοθεί κι είμαι έτοιμος να την δώσω. Παρά τα κωλύματα. Πιθανώς να πρέπει να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση με την Γερμανία».

«Το χρόνο για την εκτέλεση της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο Υπουργός σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι και η άλλη πλευρά, αυτή της Γερμανίας, «πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και τα γεγονότα».

Σχετικές ειδήσεις