ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας επανέφερε την πολιτική στην Ευρώπη

Ο Τσίπρας επανέφερε την πολιτική στην Ευρώπη

Η χθεσινή (19/03/2015) μίνι σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και κρίσιμη και ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε σε πρώτη φάση να αποτρέψει και τα υφεσιακά μέτρα και το mail Χαρδούβελη. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΙΝΑΖΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙΤAI ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για πρώτη φορά - εν μέσω ύφεσης και μνημονιακών καθεστώτων – Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει τους εταίρους ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει δικό της πρόγραμμα και δεν θα υπηρετήσει με εθελοδουλία τα προγράμματα που έστελναν τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή συνάντηση, επί της ουσίας, δέχθηκαν να δουν ένα κοστολογημένο οικονομοτεχνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι κάποιο μεταφρασμένο της Τρόικας... Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ξαναφέρει στην Ευρώπη την πολιτική διαβούλευση. Με τη στάση του όλες αυτές τις ημέρες απέτρεψε από τις διαβουλεύσεις τους τεχνοκράτες και τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές και έφερε στο προσκήνιο την πολιτική.

Απέδειξε ότι τέτοιου είδους προβλήματα δεν λύνονται από λογιστές και οικονομολόγους, αλλά με πολιτικές αποφάσεις ηγετών και με γνώμονα την Ευρωπαϊκή σύγκλιση και την αλληλεγγύη.

Παράλληλα, έπεισε το status quo που κρατάει τα ηνία του ευρώ ότι αυτό που προέχει είναι ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί.

Απέτρεψε την επιβολή νέων υφεσιακών μέτρων, απέτρεψε την κατά γράμμα εφαρμογή του mail Χαρδούβελη και παρά τις αντιδράσεις των εταίρων «πέρασε» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο είναι αποτέλεσμα ελληνικής μελέτης και δεν έχει έρθει από κάποιο δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην έχει λύσει ακόμα το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αλλά σίγουρα κατάφερε να το επικοινωνήσει στην Ευρώπη και να ταρακουνήσει τη νομενκλατούρα των Βρυξελλών.

Όσο κι αν κάποιοι διαφωνούν με επιμέρους ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε πάλι ισότιμος συνομιλητής του Βερολίνου, χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Βεβαίως η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στο πρώτο σκαλί της ανάπτυξης, της αλλαγής. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανέβουμε τα υπόλοιπα.

Άλλωστε, είναι αυτό που λένε: «we' re pushing pushing an elephant up the stairs».

Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις