ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι ολιγάρχες

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι ολιγάρχες

Ένα ακόμη σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές, τους ολιγάρχες, αλλά και προς την τρόικα… εσωτερικού που σε συνεργασία με τα «παπαγαλάκια» των σύστημικών ΜΜΕ εντός και εκτός συνόρων, υπονομεύουν την προσπάθεια επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές πως η κυβέρνηση έχει θέσει τις «κόκκινες» γραμμές της - βάσει της λαϊκής εντολής - και δεν υποχωρεί πίσω από αυτές.

«Κάποιοι εκ των δανειστών επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου - Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις - Έχουμε κάνει το χρέος μας, ήρθε η ώρα και για την Ευρώπη να κάνει το δικό της - Όσοι μπορούν να συμβάλλουν στη λύση ας το κάνουν, όσοι δεν θέλουν ας σωπάσουν - Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι ολιγάρχες που δεν το έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Έγκλημα για το οποίο κάποιοι θα λογοδοτήσουν το PSI - Θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός «ανοίγοντας» τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία είναι το στοίχημα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε ότι «προκειμένου η συμφωνία να είναι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, πρέπει να περιλαμβάνει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση χρέους και γενναίο πακέτο χρηματοδότησης».

Αναφερόμενος, δε, στους «αντιπάλους» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».

«Δεν ήταν δική μας επιλογή για την μη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μας πιέσουν για συμφωνία. Να τους ενημερώσω ότι είναι πολύ κακή η τακτική τους», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή την διαπραγμάτευση. Ο λαός γνωρίζει ότι για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για το καλό του».

Ακολούθως δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές για τους θεσμούς: «Με μοχλό τη χρηματοδοτική ασφυξία, κάποιοι από τους δανειστές προσπαθούν να ανατρέψουν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς σεβόμαστε τη συμφωνία, αλλά να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συνεχίζουν να επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην παραδεχτούν την αποτυχία τους. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μέτρα ύφεσης. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας σε αυτή την διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα να κάνουν και οι εταίροι μας».

Για όσους βάζουν τρικλοποδιές στις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις κάποιων αξιωματούχων της ΕΕ δεν προσφέρουν λύση στην προσπάθεια που γίνεται. Προτείνουμε σε όλους αυτούς να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες της Ευρώπης που επιθυμούν την εξεύρεση λύσης. Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξωθούν την κατάσταση στα άκρα και διακινούν σενάρια εξόδου και χρεοκοπίας. Αυτές τις ημέρες όποιος θέλει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης ας το κάνει, αλλιώς να σιωπήσει».

Για τη στάση της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Έχουμε κόκκινες γραμμές και εμμένουμε σε αυτές. Χάρις σε αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε καταφέρει να πετύχουμε πολλά. Πετύχαμε να μειώσουμε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Έχει γίνει αποδεκτό ότι αυτά τα νούμερα είναι άπιαστα. Πετύχαμε χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχουμε επίσης καταφέρει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όχι όμως με περικοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό συνδέεται με την αγοράς εργασίας. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτοί που μας κουνάμε τώρα το δάχτυλο, είναι αυτοί που κατέστρεψαν τα Ταμεία».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας αφού έκανε κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους τονίζοντας ότι: «Για το έγκλημα του PSI πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν», υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε καλά ότι ο λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας δεν ήταν προσωρινό. Ήθελαν να αλλάξουν το οικονομικό μας μοντέλο. Θέλουμε ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι υπέρ της ελίτ. Η συμφωνία αυτή για να είναι ένας αμοιβαίος και επωφελής συμβιβασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.... Όχι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για ανάπτυξη».

Επίθεση σε ολιγάρχες: Θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα πληρώσουν, φόρους, δάνεια, τηλεοπτικές συχνότητες

Για την τρόικα δε… εσωτερικού, τα μεγάλα συμφέροντα και τα μέσα διαπλοκής σημείωσε: «Εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εγχώρια λόμπι, ένας αγώνας ακόμη πιο δύσκολος. Αυτοί που μας πολεμούν δεν είναι άλλοι από τους ολιγάρχες που κυβερνούν εδώ και χρόνια τη χώρα. Ας το καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν ότι δεν πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια. Να πληρώσουν τις συχνότητες που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, που έπαιρναν δάνεια και δεν τα πλήρωναν ποτέ. Θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Να καταλάβουν ότι έχουμε μπροστά μας 4 χρόνια για να κυβερνήσουμε. Η τρόικα δεν χτύπησε το χέρι ποτέ για να πληρωθούν οι τηλεοπτικές συχνότητες, όπως χτύπησε για να μειωθούν οι συντάξεις».

Για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους για όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Πολλοί λένε ότι έχουμε ξεχάσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μέσα στις πρώτες 100 μέρες ψηφίσαμε διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές. Μέσα στις πρώτες ημέρες καταργήσαμε το 5ευρω στα δημόσια νοσοκομεία. Ξεκίνησε η διαδικασία εκδημοκρατισμού της ενημέρωσης με το άνοιγμα της ΕΡΤ, χωρίς τις σπατάλες και τα ρουσφέτια του παρελθόντος. Έχουμε όλοι ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Επίσης άρχισε το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια, τέθηκε το θέμα του κατοχικού δανείου. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την απόδοση της ιθαγένειας. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μετά τη συμφωνία όμως έχουμε πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσουμε.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε».

Σχετικές ειδήσεις