ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα

Deutsche Welle: Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα

Με δραματικούς τόνους περιγράφει τη διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών η Deutsche Welle, τονίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση της Ελλάδας στενεύουν απειλητικά με τη χώρα να διολισθαίνει προς τη χρεοκοπία και ενδεχομένως προς την έξοδο από την ευρωζώνη.

Το μήνυμα, όπως προέκυψε από τις χθεσινοβραδινές συζητήσεις στο Brussels Group, έχει περάσει και σε όλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αφορούν την Ελλάδα. Το θέμα απασχολεί ούτως ή άλλως πολιτικούς και οικονομολόγους στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Δρέσδη.

Προσευχή αντί για διαγραφή...

Η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου, αν και αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των ημερών, επιλέγει τη χιουμοριστική πλευρά για να ξεκινήσει το άρθρο με τον τελεσιγραφικό τίτλο «Ακόμη 7 ημέρες μέχρι την χρεοκοπία της Ελλάδας». Σημειώνει λοιπόν ο αρθρογράφος της: «Όταν κάποιος έχει κακά χαρτιά στο πόκερ, μπορεί είτε να μπλοφάρει, είτε να διακόψει το παιγνίδι. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επέλεξε το δεύτερο στη Δρέσδη. Αντί να επιδιώξει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, πήγε να εκκλησιαστεί. Αλλά και εκεί το χρέος τον οδήγησε, αφού τον προσκάλεσε η εκκλησιαστική πρωτοβουλία «Χρονιά Διαγραφής Χρέους. Αλλά ο Σόιμπλε φέρεται να είπε, ότι προτιμά να ψέλνει και να προσεύχεται παρά να πράττει, πόσο μάλλον να διαγράφει χρέη». Και επιστρέφοντας στη σοβαρότητα της στιγμής η εφημερίδα αναρωτιέται ποια θα είναι η έκβαση αυτού του τελευταίου γύρου με την Ελλάδα και τον Σόιμπλε να τα βάζει εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου.

«Αυτό εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει, «δηλαδή από την Μέρκελ. Εάν η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου συμμεριστεί την άποψη των ΗΠΑ, τότε ο Σόιμπλε θα αναγκαστεί να κάνει πίσω. Κάπως θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα και το G7 θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Πολύ πιο σημαντική θα είναι η σύνοδος κορυφής των G7, που θα γίνει σε μια εβδομάδα στη Βαυαρία. Εκεί η Μέρκελ δεν θέλει να έχει προβλήματα. Πολλά συνηγορούν ότι το ελληνικό πρόβλημα θα έχει εξαφανιστεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί το τελεσίγραφο εκπνέει την Παρασκευή 5 Ιουνίου, δύο μέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Δηλητήριο η λιτότητα»

Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Δρέσδη παίχτηκε υπό μορφή σεμιναρίου η διαφωνία εάν μια χώρα πρέπει να κάνει οικονομίες για να αναπτύσσει την οικονομία ή να αφήνει να αναπτύσσεται η οικονομία για να μπορεί να κάνει εξοικονομήσεις. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Με την επιμονή τους στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την απόρριψη της ανάληψης χρεών για την τόνωση της οικονομίας και την εμμονή τους στο ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να γεμίζουν την αγορά με φτηνό χρήμα ο Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γενς Βάιντμαν έμειναν το περισσότερο διάστημα απομονωμένοι (...) Το ερώτημα έμεινε χωρίς απάντηση και στη Δρέσδη, γιατί ακόμη και οικονομολόγοι διαφώνησαν. Οι καθηγητές στο Χάρβαρντ Αλεσίνα και Ρογκόφ συνηγόρησαν υπέρ της άποψης Σόιμπλε – Βαίντμαν, αντίθετα ο Ρουμπινί προειδοποίησε για τους κινδύνους από την πολιτική λιτότητας (...) Κάποιος επικεφαλής κεντρικής τράπεζας είπε ότι είναι καλό να ακούσει ο Σόιμπλε από περιώνυμους οικονομολόγους ότι η λιτότητα δρα σαν δηλητήριο σε συνθήκες ύφεσης».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις