ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ύψη η ένταση στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το συνέδριο

Στα ύψη η ένταση στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το συνέδριο

Η παροιμία λέει «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Και φαίνεται πως τουλάχιστον στην περίπτωση του –καταρρέοντος- ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται.

ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΦΩΦΗ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ- ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ΤΣΟΥΡΑΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ

Ελάχιστες μέρες πριν το κρίσιμο συνέδριο και οι πληροφορίες επιμένουν, ότι είναι όλα στον αέρα. Σχεδόν τίποτα απ’ τα κρίσιμα ζητήματα (φυσιογνωμία, συμμαχίες, εκλογή του νέου προέδρου διαδόχου του Βενιζέλου) δεν θεωρείται δεδομένο.

Σε όλα υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες. Και –το χειρότερο- σε όλα διχογνωμίες, κόντρες, υπόγειες αντιπαραθέσεις, συντροφικά μαχαιρώματα, η ένταση στα ύψη, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η εύθραυστη ενότητα του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος.

Ομάδες και ομαδούλες παλεύουν χωρίς αρχές, με αντάλλαγμα ένα «αδειανό πουκάμισο», κατά την έκφραση ιστορικού στελέχους που παρακολουθεί από απόσταση τα τεκταινόμενα.
Και για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Αρκετά στελέχη, τα οποία δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στην ίδια ομάδα επιμένουν στην ανάγκη διάλυσης του Κινήματος, ώστε να διαχυθεί σε ένα νέο σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατίας.
Μεταξύ αυτών ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης (ο οποίος κάνει λόγο για ένα «έντιμο τέλος»), οι «κεντροαριστεροί» Μπίστης, Φλωρίδης, Τούντας, ενώ ακόμα κι ο «γυρολόγος» Λοβέρδος δεν το αποκλείει!

Ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσουν επ’ αυτού οι Σκανδαλίδης και Ν. Ανδρουλάκης, οι οποίοι σε επίπεδο συσχετισμών συνέδρων είναι δεύτεροι, πίσω απ’ τη Φώφη Γεννηματά, η οποία φαίνεται ότι ελέγχει πάνω απ’ το 40% των περίπου δύο χιλιάδων συνέδρων, έναντι του περίπου 25% που ελέγχει η συμμαχία Σκανδαλίδη-Ανδρουλάκη, του 10% που πρόσκειται στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και ενός 10-15% που πρόσκειται στον Λοβέρδο.

Οι Βενιζελικοί πατούν σε δυο βάρκες. Θέλουν και δε θέλουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο κάποια στελέχη του βενιζελικού μπλοκ θα προτιμήσουν να στηρίξουν τη διάλυση, αν θεωρήσουν δεδομένη τη νίκη της Φώφης στη μάχη της διαδοχής!

Πράγματι, όλο το βενιζελικό στρατόπεδο ομονοεί στην ανάγκη «να μην κερδίσει η Φώφη».
Ωστόσο επειδή η υποψηφιότητα Λοβέρδου θεωρείται καμένη δεν έχουν αυτή τη στιγμή να αντιπαραθέσουν κάποια σοβαρή υποψηφιότητα έναντι της Φώφης. Ακόμα και την Εύα Καϊλή σκέφτηκαν ορισμένοι, ενώ δεν θα απέκλειαν και την πρόταση για «μεταβατική» ή «συλλογική» ηγεσία, μόνο και μόνο για να μην διαδεχτεί τον Βενιζέλο η Φώφη!

Τη συλλογική ηγεσία δεν την αποκλείει και το δίδυμο Σκανδαλίδη-Ανδρουλάκη, ούτε φυσικά κι ο Λοβέρδος, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους!

Αλλά όλα τα παραπάνω τα αποκλείει η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πάμε σε καθαρές λύσεις».

Αυτό σημαίνει μη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκλογή του νέου προέδρου τώρα και σύμφωνα με το καταστατικό, δηλαδή με καθολική ψηφοφορία απ’ τη βάση.

Δεν πρόκειται, όπως τονίζει, να δεχτεί ούτε μεσοβέζικες λύσεις, ούτε αλλαγή του καταστατικού, ώστε να εκλέγεται ο πρόεδρος απ’ το συνέδριο. Και μάλιστα απειλεί με αποχώρηση, αν μεθοδευτεί κάτι τέτοιο από ετερόκλητες συμμαχίες!

Η πρόταση να επανέλθει το παλιό σύστημα και ο πρόεδρος να εκλέγεται απ’ το συνέδριο έχει τεθεί από ορισμένους βενιζελικούς (για παράδειγμα, την έθεσε σε μια ταραχώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο Λεων. Γρηγοράκος, με αποτέλεσμα να γίνει επεισόδιο με τη Φώφη).

Πάντως αυτή τη στιγμή η Φώφη δείχνει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχτεί τον Βενιζέλο. Διαθέτει ένα πολυάριθμο επιτελείο, επικεφαλής του οποίου είναι οι Κ. Λαλιώτης και Θ. Τσούρας, ενώ τη στηρίζουν στελέχη τα οποία ανήκαν στο βενιζελικό μπλοκ (Πρωτόπαπας, Κουκουλόπουλος, Αντωνίου) καθώς και πολλά παλιότερα στελέχη, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ…

Σχετικές ειδήσεις