ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς ανασχηματισμό μετά το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Προς ανασχηματισμό μετά το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Προς ανασχηματισμό οδεύει άμεσα η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, έπειτα από τις 39 απώλειες που υπήρξαν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν οι τρεις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, αλλά και η Νάντια Βαλαβάνη η οποία παραιτήθηκε εχθές με επιστολή της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και εξωκομματικά πρόσωπα.

Άγνωστο παραμένει αν και οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «όχι» και οι 6 «παρών» θα διατηρήσουν τις έδρες τους, ενώ αποκλείεται η διαγραφή τους, καθώς κάτι τέτοιο θα στερούσε από την κυβέρνηση την αρχή της δεδηλωμένης - σημειώνεται ότι η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ψηφοφορία συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή.

Μαζί του ήταν οι: Νίκος Παππάς, Χρήστος Μαντάς, Κορωνάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Ξυδάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Βούτσης.

Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, την οποία εξακολουθούν να στηρίζουν πλήρως 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 των ΑΝΕΛ.

Προς το παρόν για την κυβέρνηση προέχει η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, με το ενδεχόμενο πάντως των πρόωρων εκλογών, να μην μοιάζει και τόσο μακρινό...

Σημειώνεται ότι «ΟΧΙ» από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι εξής βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος 'Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κωστής Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.

Απουσίαζε η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Δήλωση Σακελλαρίδη

Νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη στην εξής δήλωση:

«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Σχετικές ειδήσεις