ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: Αναλογικές χρεώσεις ανά χλμ. στις εθνικές οδούς

Σπίρτζης: Αναλογικές χρεώσεις ανά χλμ. στις εθνικές οδούς

Τη θωράκιση για υγιή ανταγωνισμό προέταξε οαναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο, σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας πως οι κρίσεις ξεπερνιούνται με υγιή μέτρα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Ο Χρ. Σπίρτζης επεσήμανε πως συμφωνήθηκαν αλλαγές σε 2 από τις 5 συμβάσεις, στις παραχωρήσεις στην Ιονία Οδό και τον Ε-65 ενώ ενημέρωσε και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μεγάλα έργα.

Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής των προβλέψεων που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν στην αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ (Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών).

Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως οι χρεώσεις των διοδίων θα είναι αναλογικές ανά χλμ. στις εθνικές οδούς.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Σπίρτζης, η συμφωνία θα εκτελεστεί άμεσα και περιλαμβάνει:

  • Δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων για ενδοδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες δεν υφίστανται εναλλακτικές διαδρομές. Οι δήμοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι οι δήμοι Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού
  • Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων στα οχήματα τα οποία είτε ανήκουν είτε αναγνωρισμένα μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Παροχή επιπλέον εκπτώσεων σε εργαζόμενους χρήστες. Στις 40 διελεύσεις οι πέντε θα είναι δωρεάν. Δηλαδή το 12,5% αυτών των διελεύσεων θα γίνεται ελεύθερα.
  • Αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής απόστασης. Αυτό το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα της Ιονίας Οδού και του Ε-65
  • Η έναρξη λειτουργίας των πλευρικών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο μετατίθεται για το τέλος του 2018 που θα έχουμε αναλογική χιλιομετρική χρέωση. Οι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων Κηφισιάς, Αχαρνών και Διονύσου προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν όταν λειτουργήσουν οι εν λόγω σταθμοί διοδίων μετά το 2018. Επίσης θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών από τις κοινοπραξίες αν οι δήμοι τούς προσφέρουν υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι ανάλογο πλαίσιο διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και με τις τρεις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν αυτοκινητοδρόμους, αλλά και τις κοινοπραξίες που λειτουργούν την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Σχετικές ειδήσεις