ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι της Παρασκευής ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Το μεσημέρι της Παρασκευής ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου - Αύριο το πρωί η ανακοίνωση των νέων μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Στις 13.00 το μεσημέρι η ορκωμοσία τους.

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι εδώ και λίγη ώρα η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Αύριο (28/8) στις 09:00 ανακοινώνονται τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και τέσσερις ώρες μετά, στις 13.00 το μεσημέρι, αναμένεται η ορκωμοσία τους.

Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας, υπουργός Τουρισμού 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Υγείας ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης.

Λίγο νωρίτερα, με ευθεία επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε παραδώσει τη διερευνητική εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

«Κανείς δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας την εντολή.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ζήτησε παράλληλα τη διεξαγωγή σύσκεψης αρχηγών επικαλούμενος το Σύνταγμα.

«Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα και αυτό πρέπει να εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να είστε βέβαιος ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και ανήγγειλε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων. Τελικά υποχρεώθηκε να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Από το μεσημέρι λοιπόν της Πέμπτης ξεκίνησε, λοιπόν, και επισήμως η προεκλογική περίοδος, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ανακοίνωσε ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε, σε ιδιαιτέρως σκληρό ύφος, εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Για ωμή και προκλητική παραβίαση του Συντάγματος κάνει η ΛΑΕ.

Όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση «ο Παυλόπουλος δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός, ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου», όφειλε να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ανεξαρτήτως της διάθεσης προσέλευσης του κάθε αρχηγού.

Σχετικές ειδήσεις