ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόλυτο προεκλογικό «θρίλερ»: Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Το απόλυτο προεκλογικό «θρίλερ»: Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Καλά κρατεί το προεκλογικό «θρίλερ» των δημοσκοπήσεων, καθώς μετά το οριακό προβάδισμα της Νέα Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν απόλυτη… ισοπαλία!

Έπειτα λοιπόν από το γκάλοπ της GPO, που εμφάνιζε το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προηγείται με 0,3% έναντι της Κουμουνδούρου, αλλά και την… απάντηση του Αλέξη Τσίπρα μία ημέρα αργότερα, η «γαλάζια» παράταξη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά», πήρε (αρχικά) ξανά τα «ηνία» στην πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 24%, έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κάτι παραπάνω από… άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11% του συνόλου!

Το ΚΚΕ καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 5,2%, ενώ ακολουθούν από κοντά Χρυσή Αυγή με 5,1% και Ποτάμι με 4,8%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων ισοδυναμούν με ένα ποσοστό στο 4%, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνη μπαίνει οριακά στη Βουλή, με ποσοστό 3,4%.

Από την άλλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέπουν από μακριά την… πόρτα του επόμενου Κοινοβουλίου, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 2%.

dimoskopisi2

Όπως και να έχει πάντως, το μόνο βέβαιο φέρεται να είναι η… αβεβαιότητα, καθώς νέα δημοσκόπηση της MRB για το «STAR» έβγαλε απόλυτη ισοπαλία!

Συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λαμβάνουν 25,1% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό κατέδειξε και η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (29,6 %).

Όπως σχολίασε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, αλλά απίθανο στατιστικά να συμβεί στην κάλπη, καθώς σε σύνολο εκατομμυρίων ψηφοφόρων μία ψήφος αρκεί για να βγάλει νικητή.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6%, ενώ ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η ΛΑΕ με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν 29,6%, η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%, ενώ ο Β. Λεβέντης είναι και στην περίπτωση αυτή η έκπληξη, καθώς είναι τρίτος στη σχετική κατάταξη με 23,8%, έναντι 22,1% του Στ. Θεοδωράκη.

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 37,1% των πολιτών επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

star

Αναλυτικά, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ 25,1 %
ΝΔ 25,1 %
Χρυσή Αυγή 6%
Ποτάμι 4,6%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2,3%
ΠΑΣΟΚ 5,2 %
ΛΑΕ 3,6 %
Ένωση Κεντρώων 3,9%
Άλλο 4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 15%

Εκτίμηση ψήφου για το εκλογικό αποτέλεσμα:

ΣΥΡΙΖΑ 29,6 %
ΝΔ 29,6%
Χρυσή Αυγή 7,2%
Ποτάμι 5,4%
ΚΚΕ 5,9%
ΑΝΕΛ 2,7 %
ΠΑΣΟΚ 6,1%
ΛΑΕ 4,3 %
Ένωση Κεντρώων 4,6%
Άλλο 4,7

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, το γεγονός ότι η συσπείρωση στη ΝΔ δείχνει να έχει ακουμπήσει… ταβάνι με υψηλά ποσοστά άνω του 80%, αλλά και να έχει μεγάλα κέρδη κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (8%), ο οποίος με τη σειρά του δείχνει να έχει κολλήσει σε συσπείρωση γύρω στο 60%. Από την εξέλιξη της συσπείρωσης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό πάντως και η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες προς την ΛΑΕ (4,1 %), όπως προς τη ΝΔ, ενώ μεγάλο παραμένει το ποσοστό (11,6%) της αδιευκρίνιστης ψήφου από όσους τον ψήφισαν τον Ιανουάριο.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης πάντως προηγείται ελαφρά η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ (26,7 % έναντι 26,1%), αλλά πάνω από 40% δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην ικανότητα διακυβέρνησης οποιουδήποτε κόμματος.

Στην παράσταση νίκης, τέλος, εξακολουθεί να προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ (με 49,6% έναντι 30,8%), αλλά με την ψαλίδα να έχει κλείσει σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της MRB (55,0% έναντι 22,1%).

Και νέα... ισοπαλία!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία «συγκατοικούν» στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου.

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν 27%, μπροστά από τη Χρυσή Αυγή (6,5%), ενώ ακολουθούν ΚΚΕ (6%) και Ποτάμι (5,5%).

Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (4,5%), την ίδια ώρα που με το... ζόρι μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα με 4%.

Εκτός φαίνεται και σε αυτήν τη δημοσκόπηση ότι μένουν οι ΑΝΕΛ, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό 1,5%...

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης αυτής το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «έφτασε» τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, στη «δημοτικότητα - θετική γνώμη» και 22,5%.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μάλιστα 30% στην «αρνητική γνώμη», έναντι 29,5% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τέλος, το 45% των ερωτηθέντων επιθυμεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», το 19,5% κυβέρνηση με «κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ ένα 14,5% προτιμά κυβέρνηση με «κορμό τη Ν.Δ. και Πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

skai

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται μάχη «σώμα με σώμα», τουλάχιστον όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι μόνο πως οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι μέχρι στιγμής στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά και το… σκοτεινό παρελθόν των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ουκ ολίγες φορές έχουν πέσει έξω κατά το παρελθόν, με τελευταία και… καλύτερη το δημοψήφισμα.

«Και τότε έπεσαν έξω με πολλές πολλές μονάδες», σχολίασε με… νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό kontra.

Διαβάστε εδώ τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις