ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μας έριξε ο Λαφαζάνης - Δεν συνεργάζομαι με Άδωνι και Βενιζέλο!

Τσίπρας: Μας έριξε ο Λαφαζάνης - Δεν συνεργάζομαι με Άδωνι και Βενιζέλο!

Για παλινόρθωση του παλιού συστήματος, έστω και ασυνείδητα, κατηγόρησε τους «αντάρτες» της Λαϊκής Ενότητας, ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τον τρόπο που «έπεσε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙZA - «Μας έριχνε στάχτη στα μάτια το Βερολίνο», τόνισε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα υπαινιγμούς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ισοπαλία, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα κόμματα του Βενιζέλου και του Γεωργιάδη - «Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα».

«Ο,τι δεν κατάφεραν με τις κινήσεις τους όσοι εντός και εκτός Ελλάδας ήθελαν την αριστερή παρένθεση προσπαθούν να το πετύχουν τώρα με την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel, εξαπολύοντας πυρά κατά της ΛΑ.Ε: «Δεν το έκαναν συνειδητά, αλλά με την επιλογή τους βοηθούν στην παλινόρθωση του παλιού συστήματος».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφισε πάντα τις συλλογικές αποφάσεις. Το σεβόμασταν, αλλά δεν περίμενα ότι μόλις εξασφαλίσαμε τη διάσωση της χώρας θα προχωρούσαν στην πτώση της κυβέρνησης», περιέγραψε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει με αιχμές:

«Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνία, αλλά δεν μου έδωσαν ούτε αυτή, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ούτε το συνέδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε ήταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ. Μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς και το 1989 έκαναν συγκυβέρνηση με τη Δεξιά», φωτογραφίζοντας έτσι τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος τότε ήταν στέλεχος του ΚΚΕ…

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν έμεινε… εκεί, καθώς χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι τον παρέσυρε στην προσπάθεια εξασφάλισης εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για λάθη και αυταπάτες του επικεφαλής της ΛΑ.Ε.

Ακολούθως, αφού υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στην εκλογική διαδικασία γιατί η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεργασία για να μην κάνουμε τις μεγάλες συγκρούσεις», εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, μετά τις εκλογές: «Προσπαθούν να μας ευνουχίσουν με τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ. Μα πώς να συνεργαστώ με τη ΝΔ, όταν έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική στρατηγική;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ποιοι δημιούργησαν τα χρέη; Αυτοί που κυβέρνησαν επί χρόνια ή εμείς που δώσαμε μία εξάμηνη σκληρή μάχη;».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είχε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ενώ «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».

«Έδωσα όρκο τιμής να συγκρουστώ με τα συμφέροντα και να υπερασπίσω τα δικαίωμα του λαού. Δώσαμε ασύμμετρη μάχη με δυνάμεις υπέρτερες, φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς μέσα και έξω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. Αυτό επεδίωκε ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανόν και με παράγοντες από έξω. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν και είναι ενοχλητική. Είχαν σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, αλλά τους διαψεύσαμε. Έκλεισαν την κάνουλα της ρευστότητας και μας οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία. Είχαμε αυταπάτες για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Τώρα έχουμε προοπτική εξόδου από την κρίση με τη συμφωνία που πετύχαμε».

Αφού σημείωσε, δε, ότι η χώρα χρειάζεται σχέδιο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν γίνεται με τρόπο μαγικό», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, κάνοντας αναφορά στα γκάλοπ που έπεσαν έξω στο δημοψήφισμα.

«Και τότε έπεσαν έξω με πολλές-πολλές μονάδες», τόνισε αμφισβητώντας εμμέσως τις δημοσκοπήσεις αν και ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να υπαινιχθεί πως πίσω τους κρύβεται κάποιο οργανωμένο σχέδιο.

«Δεν λέω ότι υπάρχει σχέδιο, αλλά τα γκάλοπ δείχνουν χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποτέλεσμα του κουρνιαχτού, το οποίο τεχνητά διατηρείται ακόμα από κάποιους, από την αποχώρηση στελεχών μας», διευκρίνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα:

«Θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μας δώσει ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι η καθαρή εντολή πλειοψηφίας και με συνεργασίες, που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε», εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξει «το μεγαλύτερο ποσοστό που έστω θα δώσει τη δυνατότητα μιας συνεργασίας με τους δικούς μας προγραμματικούς όρους και όχι συνεργασία με το παλιό».

Αναφερόμενος, έτσι, στο σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να παραδέχθηκε ότι η κυρία Γεννηματά δεν ευθύνεται για τα λάθη της παράταξής της, όμως «η στάση της ήταν μέχρι τώρα αναντίστοιχη με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλιαλδημοκρατίας».

«Είχε αναντίστοιχη θέση εδώ, έπαιρνε τη θέση της ΝΔ. Θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά πρέπει να απομονωθούν τα βαρίδια, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έγινε κήρυκας του νεοφιλελευθερισμού και έκανε το PSI» επισήμανε και ξεκαθάρισε: «Με το κόμμα του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου δεν μπορώ να συνεργαστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά, δε, στον κ. Μεϊμαράκη ανέφερε ότι δεν τον υποτιμάει σαν αντίπαλο, αλλά έχει μια λαϊκότητα με την οποία πολλές φορές το… παρακάνει.

«Θέλω αντιπαράθεση. Εκτός απ' τα επιχειρήματα, ο κόσμος κρίνει και απ' τη γλώσσα του σώματος. Δεν υποτιμώ τον Μεϊμαράκη σαν αντίπαλο. Έχει μια λαϊκότητα, πολλές φορές το παρακάνει, όμως θέλω αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Τόσο καιρό μάς έτρωγε το μεδούλι η διαπραγμάτευση, η σύγκρουση και τώρα θα αρχίσουμε την σύγκρουση με το παλιό».

Για την προοπτική εξόδου από την κρίση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Γνωρίζουμε καλύτερα τα πράγματα, είμαστε πιο προσγειωμένοι, έχουμε προοπτική εξόδου από την κρίση, γιατί έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για μια τριετία, συν το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και τη δυνατότητα που εμείς πρέπει να ανακτήσουμε για άμεσες επενδύσεις που θα μας φέρουν στον δρόμο της ανάπτυξης».

«Δεν είναι εύκολο», όμως πρόσθεσε, «είναι όμως εφικτό, ενώ τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα του χρέους με προοπτική απομείωσης, κάτι που απαιτεί μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί σκληρά».

«Το μεγάλο ζήτημα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι να αυξήσουμε τα έσοδα και όχι να κόψουμε και άλλο τις δαπάνες, να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, να εκσυγχρονιστεί το κράτος, να έχουμε ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα ψηφοδέλτια, είπε ότι δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, αλλά θα υπάρχουν νέα πρόσωπα, που δεν θα τοποθετηθούν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά την ποιότητα, την εντιμότητα, θα είναι πετυχημένοι και αξιόλογοι.

Ερωτηθείς επίσης για το μεγαλύτερο λάθος που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το γεγονός ότι «την απόφαση για μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά στο τέλος, γιατί πιστεύαμε ότι θα τα καταφέραμε».

Όπως και στη σημερινή ομιλία του, πάντως, στο Αιγάλεω, δεν παρέλειψε, επίσης, να ζητήσει «εντολή για κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία ή ένα ποσοστό που δεν θα αμφισβητηθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης και που δεν θα εξαρτάται από μόνο πέντε έξι, οκτώ βουλευτές», προσθέτοντας: Αυτό όμως που είναι ανοιχτό είναι αν θα γίνει πράξη αυτό που ζητάμε εμείς ή αν θα γίνει αυτό που θέλει το σύστημα, δηλαδή αν θα έχουμε μια καθαρή εντολή.

Επιστρέφοντας, τέλος, στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε: «Μας έριχνε στάχτη στα μάτια το Βερολίνο. Άλλα έλεγε η κυρία Μέρκελ, άλλα ο υπουργός της των Οικονομικών. Στο τέλος όμως δυστυχώς ταυτίστηκαν»…

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις για το πολιτικό σύστημα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι με την αναθεώρηση του συντάγματος θα προωθηθούν αλλαγές, ακόμα και όσον αφορά στον αριθμό των βουλευτών ή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του.

Επίσης σημείωσε ότι θα τεθεί το θέμα χρηματοδότησης των κομμάτων, αφού ερωτήθηκε πού βρίσκει τα χρήματα η ΝΔ και κάνει τόσο ακριβή προεκλογική καμπάνια.

Σχετικές ειδήσεις