ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ: Τσίπρας VS Μεϊμαράκης – Τα παίζουν όλα για όλα απόψε στις 21:00

Ντιμπέιτ: Τσίπρας VS Μεϊμαράκης – Τα παίζουν όλα για όλα απόψε στις 21:00

Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να κορυφωθεί στην αποψινή (14/09/2015) τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών που κατά κοινή ομολογία αναμένεται να παίξουν όλα τα δυνατά τους χαρτιά για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όπως διαφαίνεται από τις προεκλογικές τους ομιλίες, ο μεν κ. Τσίπρας θα ποντάρει στη μάχη κατά της διαπλοκής, αφού τα περιθώρια βελτίωσης της υπάρχουσας συμφωνίας είναι ελάχιστα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης θα στρέψει την κριτική του στην λεγόμενη «κρυφή» ατζέντα του μνημονίου, την οποία σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεταθέσει για αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα υπερτονίσει πολλές φορές το γεγονός ότι το κόμμα του έχει ανοίξει πόλεμο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή κάτι που επανέλαβε και στην χθεσινή (13/09/2015) ομιλία του από το Κερατσίνι.

Ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθήσει είναι η δήλωσή του από το Κερατσίνι με αφορμή την κατάθεση Φαλτσιανί, για τη λίστα Λαγκάρντ: «Όποιος διανοηθεί να βάλει προσχώματα στο έργο της δικαιοσύνης, στη προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Μάλιστα θα επιχειρήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θυμίζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις στελεχών της ΝΔ τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν σε γνωστά σκάνδαλα και θα ζητήσει από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να πάρει ξεκάθαρη αν θέση αν τους καλύπτει ή αν τους καταδικάζει.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα αρκετά στελέχη της ΝΔ εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και ο νέος αρχηγός της ΝΔ καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποφύγει την ανάλυση αυτών των υποθέσεων στο δημόσιο διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται απόψε να «χτυπήσει» τον κ. Μεϊμαράκη εκεί που... πονάει ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφέρει «λακτίσματα» και κάτω από τη ζώνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικεντρώσει περισσότερο στα θέματα της συμφωνίας και στην άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα υπερτονίσει την ύπαρξη κρυφής ατζέντας που είχε ο τέως πρωθυπουργός με τους δανειστές και θα τον κατηγορήσει για την ύπαρξη σκληρών μέτρων που απέκρυψε από το λαό.

Θα ισχυριστεί ότι ο πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ με τους καναλάρχες και τη διαπλοκή είναι «στημένος», ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανένα στέλεχος της ΝΔ το οποίο εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Παράλληλα θα επιχειρήσει να «εγκλωβίσει» τον κ. Τσίπρα στα στεγανά της κυβερνησιμότητας για να αποδείξει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κυβερνήσει.

Στο αποψινό ντιμπέιτ όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες αφού και τα δύο κόμματα έχουν ελάχιστες επιλογές στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Δυστυχώς και οι δυο αρχηγοί θα κριθούν πάνω στη λογική «το μη χείρον βέλτιστο» και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν ο ένας τα αρνητικά του άλλου.

Όπως εκτιμούν τα επιτελεία τους η ακραία πόλωση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση στο εσωτερικό των κομμάτων τους και να επηρεάσει ο καθένας προς όφελός του τη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει στο Newsbomb.gr από την ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπικών δεδομένων καθίσταται σαφές πως αν ο κόσμος δεν προσέλθει στις κάλπες ευνοημένος θα είναι ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στην αντίθετη περίπτωση που υπάρξει μαζική προσέλευση, αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων αποτελούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η ακραία πόλωση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς, αφού με τον τρόπο αυτό χάνεται η ουσία της πολιτικής, απομακρύνεται η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και περιορίζεται στη στείρα συνθηματολογία.

Οι… κανόνες του ντιμπέιτ

Σε αυτή τη μονομαχία οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι και όχι καθιστοί, όπως στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά οι πολιτικοί αρχηγοί, στον πρώτο γύρο, θα δεχτούν δώδεκα ερωτήσεις σε δύο ενότητες, Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.) - Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα).

Έξι ερωτήσεις στην πρώτη ενότητα και έξι στη δεύτερη. Ενώ ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα αποφασίζει μόνος του αν θα παρέμβει μετά την απάντηση του αντιπάλου του.

Οι χρόνοι των ερωτήσεων και των απαντήσεων θα είναι ίδιοι με το προηγούμενο ντιμπέιτ, δηλαδή, η ερώτηση έως 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση έως 1:30 λεπτό.

Οι καινοτομίες του ντιμπέιτ και η... «κόκκινη κάρτα»!

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να σχολιάζουν για 1:00 λεπτό την απάντηση του αντιπάλου, μια καινοτομία που ελπίζουν ότι θα ζωντανέψει την όλη διαδικασία.

Όπως έδειχναν όλα, αυτό θα γινόταν με ένα κουμπί που θα τοποθετούνταν μπροστά από κάθε αρχηγό, ο οποίος θα το πατούσε μετά την ολοκλήρωση της απάντησης του αντιπάλου, έτσι ώστε να παρέμβει και να σχολιάσει.

Τελικά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κουμπί θα αντισταθεί από την… «κόκκινη κάρτα».

Μετά την απάντηση του κάθε αρχηγού, ο άλλος πολιτικός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σχόλιο, δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» για να πάρει το λόγο.

Αν είναι κουμπί ή… «κόκκινη κάρτα», έχει λίγη σημασία καθώς οι παρεμβάσεις αναμένεται να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο, λόγω της ευθείας αντιπαράθεσης.

Τσίπρας και Μεϊμαράκης αντιμέτωποι με έξι δημοσιογράφους

Όπως στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, έτσι και στο σημερινό θα υπάρχουν στο στούντιο 3 του ραδιομεγάρου έξι δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Σε κάθε ερώτηση θα υπάρχει η ευχέρεια και συμπληρωματικού ερωτήματος, επομένως και απάντησης από πλευράς των αρχηγών.

Θα υπάρξει ένα διαφημιστικό διάλειμμα και στον δεύτερο γύρο οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν από μία ερώτηση ένας στον άλλο.

Στον τρίτο γύρο, ο δημοσιογράφος συντονιστής – Πάνος Χαρίτος - έχει το δικαίωμα να κάνει από δύο ίδιες ερωτήσεις - ανεξάρτητα από ενότητες.

Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει δύο λεπτα ώστε να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα.

Το ντιμπέιτ μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα αρχίσει στις 21:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, καθώς η διάρκεια του συμφωνήθηκε να είναι περίπου 2 ώρες.

Σχετικές ειδήσεις