ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο χάρτης της νέας Βουλής – Ποιοι φεύγουν, ποιοι μπαίνουν

Ο χάρτης της νέας Βουλής – Ποιοι φεύγουν, ποιοι μπαίνουν

Εκτός κοινοβουλίου, παραχωρώντας τις θέσεις τους σε άλλα γνωστά ονόματα που επιστρέφουν μετά από ένα διάλειμμα επτά μηνών, μένουν πρωτοκλασάτα ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, στην Α' Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα (πέφτοντας στις 4), ενώ αυτός που την… πληρώνει είναι ο Χριστόφορος Βερναδάκης. Κερδισμένος είναι ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων που κερδίζει την έδρα.

Σταθερές τις έδρες τους διατηρούν τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ εκτός Βουλής μένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η ΛΑΕ βλέπει κλειστή την κοινοβουλευτική πόρτα.

Στη Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ διατηρούν τις έδρες που απέκτησαν και τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το Ποτάμι χάνει 2 έδρες με τους Γιώργο Αμυρά και Αντιγόνη Λυμπεράκη να μένουν εκτός.

Από την Β' Αθήνας εκτός μένουν εκτός οι Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ήσυχος της ΛΑ.Ε

Επίσης, δύο έδρες κατακτά η Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης και Γιώργος Καρράς).

Στη Β' Πειραιά η μόνη αλλαγή έχει να κάνει με την απώλεια μιας έδρας για την Χρυσή Αυγή (Γιάννης Λαγός) που πάει στην Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου της Ένωσης Κεντρώων.

Στο υπόλοιπο Αττικής μια έδρα χάνει η ΝΔ (Θανάσης Μπούρας) που κερδίζει η Ε.Κ. (Δημήτρης Καβαδέλλας).

Στην Α' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία έδρα (της Κυριακή Τεκτονίδου) που πάει στον Βασίλη Λεβέντη, ενώ στη Β' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑκαι συγκεκριμένα η Ευγενία Αγοραστούδη κερδίζει μια έδρα (από 2 σε 3).

Μια έδρα παίρνει και η Ε.Κ (Αριστείδης Φωκάς), ενώ από μια έδρα χάνουν Χ.Α. (Φώτης Γραικός) και ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Αρβανιτίδης).

Στην Αργολίδα η Χ.Α. φαίνεται να χάνει την έδρα που πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης).

Επίσης, στην Αχαΐα η ΧΑ χάνει την έδρα (Μιχάλης Αρβανίτης) που την παίρνει το ΠΑΣΟΚ (Φώφη Γεννηματά). Σημειώνεται ότι στην ίδια περιφέρεια έθεσε υποψηφιότητα ο Κώστας Λαπαβίτσας με τους ΛΑΕ που μένουν εκτός Βουλής.

Αναλυτικά οι βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες:

Στις 145 έδρες (έναντι 149 στις εκλογές του Ιανουαρίου) φέρεται να διαμορφώνεται η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ με καταμετρημένο σχεδόν το 50% της επικράτειας, ποσοστό που αποτελεί το ελάχιστο αποδεκτό για ασφαλή εκτίμηση, ειδικότερα αν τελικά η Λαϊκή Ενότητα δεν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.

Οι υποψήφιοι των σημαντικότερων εκλογικών περιφερειών που φέρονται να επιτυγχάνουν την εκλογή τους στη Βουλή είναι οι εξής:

Α΄ Αθηνών (4): Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης

Β΄ Αθηνών (18): Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Στάθης Παναγούλης και Γιώργος Κυρίτσης

Α΄ Πειραιώς (5): Θεόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας, Γεωργία Γεννιά και Πανάγος Γεωργόπουλος

Β΄ Πειραιώς (3): Δημήτρης Βίτσας, Νίνα Κασιμάτη και Εύη Καρακώστα

Αττικής (5): Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας και Γιάννης Δέδες

Α΄ Θεσσαλονίκης (6): Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

Β΄ Θεσσαλονίκης (2): Σωκράτης Φάμελλος και Δημήρης Μάρδας

Αχαΐας (3): Σία Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης

Ηρακλείου (5): Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Μιχαήλ Κλάδος. Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την έδρα της Λάρισας τότε εκλέγεται και η Φανή Κουτσουμπού - Παπαδάκη

Λαρίσης (2): Αλέξης Τσίπρας και Άννα Βαγενά. Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την έδρα του Ηρακλείου τότε εκλέγεται και ο Νίκος Παπαδόπουλος

Αιτωλοακαρνανίας (3): Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Δούρος

Αναλυτικά 0ι βουλευτές που εκλέγονται με τη ΝΔ στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες

Μία έδρα χάνει η ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, καθώς με βάση την κατανομή των εδρών στο 55% της επικράτειας λαμβάνει 75 από 76 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Οι βουλευτές που εκλέγονται με το κόμμα στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι οι εξής:

Α΄Αθηνών (4): Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης

Β΄ Αθηνών (11): Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Γεράσιμος Γιακουμάτος. Εάν ο κ. Μεϊμαράκης επιλέξει την έδρα του Ηρακλείου τότε εκλέγεται και ο Αργύρης Ντινόπουλος

Α΄Πειραιώς (1): Κωνσταντίνος Κατσαφάδος

Β΄ Πειραιώς (1): Γιάννης Τραγάκης

Αττικής (3): Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου και Γιώργος Βλάχος

Α΄ Θεσσαλονίκης (4): Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελένη Ράπτη

Β΄ Θεσσαλονίκης (2): Θεόδωρος Καράογλου και Σάβας Αναστασιάδης

Αχαΐας (1): Ανδρέας Κατσανιώτης

Ηρακλείου (1): Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εάν επιλέξει την έδρα της Β΄ Αθηνών τότε εκλέγεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης

Λαρίσης (2): Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας

Αιτωλοακαρνανίας (2): Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης

Σχετικές ειδήσεις