ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απαράδεκτες οι απαιτήσεις για άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας (vid)

Τσίπρας: Απαράδεκτες οι απαιτήσεις για άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας (vid)

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας,την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη στους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής: την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη - έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις, ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε, ακόμα, ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση.

Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων, που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

«Κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα, με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν, κι αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι», τόνισε, τέλος, ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας.

Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές.

Τέλος, ανέφερε πως μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικές ειδήσεις