ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο, Σουλτς και «Μοσκοβίσεια» δάκρυα

Μνημόνιο, Σουλτς και «Μοσκοβίσεια» δάκρυα

Οι σχεδόν ταυτόχρονες επισκέψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα ενδύθηκαν πολύ γρήγορα χαρακτήρα αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση με φόντο την προσφυγική κρίση.

ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΑΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΙ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ – ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Άλλωστε, η λέξη αυτή, η αλληλεγγύη, φαίνεται να «φοριέται» πολύ το τελευταίο διάστημα, ιδίως όταν ισοδυναμεί με τακτική «μαστίγιου και καρότου» προς την Ελλάδα, για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που επιτάσσει το «Μνημόνιο 3».

Κοιτάζοντας πίσω από τις αγουροξυπνημένες selfies, τα χαμόγελα και τις αβρότητες που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (04/11/2015) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την πρώτη μετεγκατάσταση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων στο Λουξεμβούργο, είναι κάτι παραπάνω από φανερός ο χαρακτήρας της à la carte στήριξης των δανειστών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιχείρησε τη σύνδεση του προσφυγικού με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να πετύχει χαλάρωση των μέτρων, αλλά ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε πως η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κομισιόν

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου παρέπεμψε τη συζήτηση στον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος νωρίτερα είχε σπεύσει να δώσει διορία έξι ημέρων στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία Ελλάδας -δανειστών στη βάση των προαπαιτουμένων, για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Όσο για τα αιτήματα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Σουλτς αρκέστηκε σε μια δήλωση χλιαρής στήριξης περί «δικαίων ελληνικών αιτημάτων», παραπέμποντάς τα στη βούληση του προέδρου της Κομισιόν. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

Θετικά αποτιμήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και το αίτημα της κυβέρνησης για συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στον μηχανισμό εποπτείας του ελληνικού προγράμματος, μια προοπτική στην οποία υπολογίζει αρκετά ο κ. Τσίπρας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη ως προς αυτό» σημείωσε ο κ. Σουλτς, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν βλέπει με καλό μάτι έναν «εκδημοκρατισμό» των Θεσμών.

Όμως, το γλυκό βλέμμα που φαίνεται -προς στιγμήν τουλάχιστον- ότι ρίχνουν οι Βρυξέλλες προς την πλευρά της Αθήνας δεν θα πρέπει να ληφθεί, σε καμία περίπτωση ως μήνυμα επανάπαυσης.

Ο Μοσκοβισί και η Επιτροπή είναι σαφείς: «Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχετε τελειώσει και με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων».

Αν και η Ευρωζώνη διέρρεε χθες ότι έως τη Δευτέρα θα έχει «κλειδώσει» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εντούτοις τα προαπαιτούμενα κρύβουν επαχθείς και βαριά αντικοινωνικές παραμέτρους, οι οποίες θα δοκιμάσουν επικίνδυνα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και τούτο, το Μαξίμου το γνωρίζει πολύ καλά.

Είναι ήδη «ηλίου φαεινότερον» πως τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στο εξής είναι υφεσιακά, κι όσο δεν υπάρχει στον ορίζοντα αναπτυξιακό σχέδιο, τόσο μια ολόκληρη οικονομία θα «σέρνεται» και μια χώρα θα αναγκάζεται να σκύβει το κεφάλι ως «καλός και πειθήνιος μαθητής». Έτσι, «για το καλό της...».

Σχετικές ειδήσεις