ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Και ξαφνικά… σχέδιο για προστασία των κύριων συντάξεων

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Και ξαφνικά… σχέδιο για προστασία των κύριων συντάξεων

Σχέδιο για την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων διαρρέει τώρα το Μαξίμου ότι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην αυριανή (28/11) σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους μάλιστα να έρθουν σε συνεννόηση, ώστε να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και γύρω από τη θέση αυτή θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα» και πως «επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη»!

Χαρακτηριστικές μάλιστα αυτού του πνεύματος, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής (27/11) με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό, ενόψει του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα. Είναι εθνικό ζήτημα», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να προσθέσει ότι «επομένως, το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινη γραμμή».

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα το σεβαστούν αυτό -και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχουν κόμματα που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η κόκκινη εθνική γραμμή», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες».

Αντί των μειώσεων, μάλιστα, σύμφωνα με το newmoney.gr ο Τσίπρας θα προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς ως ισοδύναμο να εφαρμοστεί δομική αλλαγή του ασφαλιστικού με δικαιοσύνη και προοπτική βιωσιμότητας.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, όρος που ακούστηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ την Τετάρτη, στοχεύει στην κάλυψη μέρους των απωλειών των Ταμείων που προκλήθηκαν από το PSI, τα δομημένα ομόλογα, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, την ύφεση, την ανεργία καθώς και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι απώλειες των τελευταίων ετών αθροιστικά φθάνουν στα 40 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο, δε, προβλέπει:

- αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα για δύο έτη

- υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

- αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

- θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών με απαλλαγές και στόχο την πρόσληψη ανέργων και την αύξηση των εσόδων των ταμείων από εισφορές.

- έσοδα από νέες πηγές, όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα με άξονα την εθνική σύνταξη σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί, θα βασίζεται σε απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.

Σχετικές ειδήσεις