ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν θέλω Οικουμενική – Είμαι ισχυρός με 153

Τσίπρας: Δεν θέλω Οικουμενική – Είμαι ισχυρός με 153

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή (Real News), Βούλα Κεχαγιά (Τα Νέα) και Γιώργο Κουβαρά (Παραπολιτικά) παραχώρησε ο πρωθυπουργός.

Απειλές προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται να διαφοροποιηθούν στις ψηφοφορίες - Δεν θέλει εκλογές - Δεν θα παραιτηθεί ακόμη κι αν χάσει κάποια ψηφοφορία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα μνημόνια, το προσφυγικό, το ενδεχόμενο Οικουμενικής κυβέρνησης ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται να διαφοροποιηθούν στις δύσκολες ψηφοφορίες που έρχονται.

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt

Η πρώτη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό αφορούσε το δημοσίευμα της της εφημερίδας Die Welt που έκανε λόγο για έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα η οποία χαρακτήριζε τη χώρα ακυβέρνητο καράβι.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε το δημοσίευμα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνοντας ότι «διαψεύστηκε και από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά της γερμανικής πρεσβείας».

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης «το Grexit δεν υπάρχει πλέον πάνω στο τραπέζι», ενώ σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση αλλάζει την ατζέντα και τις συνθήκες στην Ευρώπη. «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της. «Πρέπει να κάνουμε διάλογο για τα σοβαρά ζητήματα. Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κανέναν νόμο. Ζήτησα το αυτονόητο, έχουμε μεγάλα ζητήματα μπροστά μας, ας βρούμε μία εθνική γραμμή πλεύσης», είπε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται σε μία ατέρμονη εσωτερική διαδικασία.

2424566

Ο Τσίπρας ξόρκισε το ενδεχόμενο της Οικουμενικής κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να ξορκίζει το ενδεχόμενο της Οικουμενικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές με τα άλλα κόμματα. «Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών», σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι δεν είναι καλό πράγμα να κοιμάται και να ξυπνάει ελπίζοντας να πέσει η κυβέρνηση. «Θέλουμε ευρύτερες συναινέσεις και θα το επιδιώξω», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ ερωτηθείς για τη στάση του κ. Λεβέντη επεσήμανε πως δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής χαρακτηρίζοντας τον έναν άνθρωπο με πολύ χιούμορ. «Το πολιτικό σύστημα που τον απαξίωνε τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το ζήτημα είναι να λύσουμε τα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό και το πολιτικό σύστημα, το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν. Δεν χρειαζόμαστε στήριξη από κανέναν . Θέλουμε συναίνεση σε μεγάλα ζητήματα πέραν της τετραετίας, όπως η συνταγματική αλλαγή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την διαπλοκή

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπάρχει διαπλοκή στον τόπο που επιχειρεί να διαμορφώσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, αρνήθηκε ωστόσο να πει ονόματα. «Είμαι ο πρωθυπουργός, δεν είμαι ο Χρυσός Οδηγός να λέω ονόματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στο σύστημα της διαπλοκής ότι πρέπει να πληρώσει…

«Η διαπλοκή δεν είναι κάποια ονόματα. Το τρίγωνο της αμαρτίας περιλαμβάνει το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα. Υπάρχουν κανόνες και όλοι πρέπει να τους υπηρετήσουμε, μαζί και τα κόμματα. Δεν κάναμε τους κακούς για να χτυπήσουμε τα Μέσα που δεν στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κάποιοι να δανειοδοτούνται επειδή μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολιτικοί που στηρίζονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τις Ανεξάρτητες Αρχές. «Χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών», είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ να προσέλθει με προτάσεις.

Ο κ. Τσίπρας «εκβίασε» εμμέσως τους βουλευτές του για τις δύσκολες ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι όλοι γνώριζαν για τις δύσκολες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν ενώ κάλεσε όσους σχεδιάζουν να διαφοροποιηθούν να παραδώσουν και την έδρα τους.

«Εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες, γι' αυτό είχαμε τις λίστες στις εκλογές. Δεν είναι θέμα διαφωνίας, εάν διαφωνούσε δεν έπρεπε να δεχτεί κανείς να είναι υποψήφιος. Η δεδηλωμένη δεν χάνεται εάν συμβεί κάτι σε έναν νομοσχέδιο», είπε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και σε όσους σκέφτονται να διαφοροποιηθούν στις ψηφοφορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας αλλοπρόσαλλη τη στάση που κρατάει καθώς ψήφισε τα ίδια μέτρα, αλλά τώρα κάνουν τους αντιμνημονιακούς.

«Θέλουμε να ξεφύγει η χώρα από την επιτροπεία, δώσαμε μία σκληρή μάχη, πήγαμε σε έναν συμβιβασμό. Ο προϋπολογισμός έχει δημοσιονομική προσαρμογή 5,7 δισ. ευρώ - Ο τελευταίος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε προσαρμογή 10 δισ. ευρώ. Ανεβήκαμε ένα βουνό δύσβατο, στόχος είναι να φτάσουμε στην κορυφή, είδαμε ανυπέρβλητα εμπόδια και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι φέτος θα δημιουργηθούν 112.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι οι δανειστές μας είχαν το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι να γίνει η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαζόταν κούρεμα καταθέσεων. «Εάν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα πήγαιναν σε εκκαθάριση».

Παράλληλα έθεσε ως μεγάλο στόχο την ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει ξανά τη χώρα στις αγορές.

2424577

Για το Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κρατήσει σημαντικές κόκκινες γραμμές, τονίζοντας πως υπάρχει σχέδιο. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις λεηλάτησαν την πιο αδύναμη κατηγορία, τους συνταξιούχους. Έχουμε καταθέσει μία πρόταση που λέει ότι πρέπει να πάμε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυξήσαμε τα όρια. Η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα της ευθύνης για το ασφαλιστικό, ενώ γνωστοποίησε ότι το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται σταδιακά από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε βάθος τριετίας

«Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν πρόκειται να γίνει μείωση στις κύριες συντάξεις.

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στους δανειστές που αρνούνται να ανοίξουν το θέμα των εργασιακών προσθέτοντας ότι δεν θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων γνωστοποίησε ότι περιλαμβάνονται στη διαδικασία για την εξυγίανση των τραπεζών. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν κέρδη που δεν τα φανερώνουν και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θέλουμε να αποκλείσουμε τα distress funds, τα “κοράκια”» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα είναι στην Ελλάδα και σε ελληνικά χέρια. «Περίπου 12,5 δισ. από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα επανεπενδυθούν στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποκρατικοποιήσεις - Αεροδρόμια, ΟΛΠ και άλλα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις με τον ΟΛΠ - Το αίτημα του κ. Δρίτσα έχει γίνει αποδεκτό. Η ζώνη της Δραπετσώνας θα αποδοθεί στους πολίτες της περιοχής, εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προσφυγικό: «Δεν θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι αμέτρητο το κόστος με αυτές τις μεγάλες ροές προσφύγων και έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να προσπαθούμε με επιχειρήματα και όχι με κραυγές

Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών όρων λόγω του προσφυγικού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις ροές προσφύγων. Την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε επιπλέον βοήθεια 350 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό», είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στη Λέρο και στην Κω θα έχουν ολοκληρωθεί οι χώροι υποδοχής έως το τέλος του έτους ενώ άφησε αιχμές προς τους εταίρους υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα της Ελλάδας προς την Frontex δεν έχουν ικανοποιηθεί.

«Κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη αξία για την Ευρώπη λόγω του προσφυγικού. Στη Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και αυτές υλοποιούμε», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία και την επιχειρησιακή δράση της Frontex στα βόρεια σύνορά μας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η φύλαξη των συνόρων αφορά την εθνική άμυνα. «Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι ροές από την Τουρκία. Τα ελληνικά σύνορα δεν είναι ελβετικό τυρί όπως λένε διάφοροι εκτός, αλλά και εντός συνόρων. Η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές».

Ερωτηθείς για το φράχτη των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «φράκτης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τα Σκόπια», ενώ χαρακτήρισε παράνομο να προσδιορίζεται κάποιος ως πρόσφυγας λόγω εθνικότητας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες με διεθνείς οργανισμούς και η Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής.

«Βάλαμε 50 μετανάστες στο αεροπλάνο για το Πακιστάν και μας επέστρεψαν πίσω τους 30, δεν γίνεται δουλειά έτσι. Βρίσκουμε ευήκοα ώτα όπως η Γερμανίδα καγκελάριος που δεν τηρεί σκληρή στάση, όπως η Ουγγαρία», είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι η χώρα μας δείχνει το δρόμο προς την Ευρώπη. «Υπάρχει προοπτική για το ευρωπαϊκό όραμα όταν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα την τρομοκρατία, όπως έδειξαν και οι επιθέσεις στη Γαλλία. «Έχουμε τον απόλυτο ναζισμό μίας τρομοκρατίας που δεν κοιτάει τίποτα», τόνισε.

Δείτε παρακάτω πως σχολιάσαν οι πολίτες την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο κανάλι της ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις