ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Επίκειται επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Γεροβασίλη: Επίκειται επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA NOVASTI» υποστήριξε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός παρά τα όσα συμβαίνουν στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη ότι: «Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις βαθιάς φιλίας, συνεργασίας και άριστους πνευματικούς δεσμούς που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου».

Αναφέρθηκε στο 2015 ως χρονιά – σταθμό για την σύσφιξη και αναβάθμιση των ελληνο – ρωσικών σχέσεων και τόνισε πως και το 2016 αποτελεί μία χρονιά – ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η έμφαση δίνεται στη διμερή οικονομική συνεργασία.

«Θεωρούμε ότι έχει πολλές προοπτικές η περαιτέρω βελτίωσή των εμπορικών σχέσεων και θα λειτουργήσει προς το αμοιβαίο συμφέρον. Σχέσεις οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ και των ρωσικών αντιμέτρων. Εμείς παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Αυτό θα λειτουργήσει προς το συμφέρων και των δυο λαών», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, τόνιζε πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της «στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα προσφυγικά ρεύματα με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και βεβαίως αυτό έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός παραμένει πιστός στις αξίες του ελληνικού πνεύματος αλλά και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο συνιστά και αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν με άλλους όρους, με φοβικό τρόπο τα προσφυγικά κύματα. Και αυτό πραγματικά αναγνωρίζεται απ’ όσο ξέρουμε και από τους Ρώσους πολίτες».

Προέβλεψε υπερδιπλασιασμό – σε σχέση με το 2015 – των αφίξεων Ρώσων τουριστών στη χώρα μας και ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και δουλειά στον τομέα της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες.

Σε ότι αφορά στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως «επίκειται» αλλά δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες:«Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, είναι σημαντικές αυτές οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων. Η χώρα μας ακολουθεί μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι μεσογειακή χώρα, είναι βαλκανική χώρα, αλλά και μέρος της ευρύτερης παρευξείνιας περιοχής. Αυτές οι συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Και θα γίνουν συζητήσεις και όσον αφορά την περεταίρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και των ενεργειακών».

Σχετικές ειδήσεις