ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρίζει το Μαξίμου για Eurogroup: Καμία νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Πανηγυρίζει το Μαξίμου για Eurogroup: Καμία νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup καθώς όπως εκτιμά αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα όπως λένε οι ίδιες πηγές το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Απαραίτητη η ψήφιση από τη Βουλή, τονίζει ο Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το χρέος τονίζουν ότι για πρώτη φορά διατυπώνονται ρητά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν υπήρξε απαίτηση νομοθέτησης προληπτικών μέτρων.

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι: το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπλέον, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, το Eurogroup συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Ακόμη, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τέλος, το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις