ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα 5,2 μονάδων της ΝΔ

Σημαντική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα 5,2 μονάδων της ΝΔ

Ενα νέο πολιτικό σύστημα εκκολάπτεται στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την εξουσία διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά.

«ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ» Η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ - ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλλειψη ενθουσιασμού για τη ΝΔ. Οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, για το Βήμα της Κυριακής, κρατούν εμφανείς αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, χωρίς να ενισχύουν προς το παρόν άλλα σχήματα.

Παράλληλα καταγράφεται μια πρωτοφανής χαλάρωση της κομματικής ταύτισης, μόνο οι μισοί ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου του 2015 θα ψηφίσουν ξανά το ίδιο κόμμα οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα επιλέξουν άλλο κόμμα ή και την αποχή.

Παρότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5,2 μονάδες, έχοντας ποσοστό 30,8% έναντι 25,6% με την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία φθάνει στο 32,4% το πραγματικό συμπέρασμα της έρευνας προκύπτει από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων.

Και αυτά δείχνουν ότι ένα νέο πολιτικό τοπίο εκκολάπτεται στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την εξουσία διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από το συνολικό ποσοστό του 32,4% η πλειονότητα 36,9% δηλώνει πως κλίνει προς το κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τα Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%.

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 5,2%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%.

Κατά τα άλλα η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά μια μονάδα 29,1% αντί 28% του πρωθυπουργού.

Τα κόμματα που ενισχύουν τη δύναμή τους είναι το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΧΑ, στην τέταρτη κονταροχτυπιούνται Δημοκρατική Συμπαράταξη (7,4) με το ΚΚΕ (7,5), και στην πέμπτη η Ενωση Κεντρώων (4,6) με ένα ενδιαμεσο σχηματισμό Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου (5%).

Η ώρα των πολιτών

Οι πολίτες πλέον ιεραρχούν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση με πρώτη στη λίστα τη μείωση της ανεργίας, έπεται η καθημερινότητα του πολίτη, και ακολουθούν η προσέλκυση των επενδύσεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φτώχειας και της διαφθοράς.

Η Παιδεία και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος που θα σηματοδοτούσαν την πραγματική μετάβαση σε μια νέα εποχή βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των βασικών προτεραιοτήτων.

Σχετικές ειδήσεις