ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Αλέξης Τσίπρας, ο μάγος της απόδρασης

Politico: Αλέξης Τσίπρας, ο μάγος της απόδρασης

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο πέρυσι. Μπορεί να το ξανακάνει;», γράφει ο υπότιτλος άρθρου που φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη (06/09/2016) το περιοδικό «Politico» και επικεντρώνεται στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Αλέξης Τσίπρας, ο μάγος της απόδρασης», σκιαγραφείται το προφίλ του πρωθυπουργού, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως κυβέρνηση.

«Πριν από έναν χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε μια από τις πιο απίθανες εκλογικές νίκες. Τώρα, μοιάζει λιγότερο ανίκητος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να προβάλλουν την Σύνοδο των Ηγετών του Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεβρίου για την οποία ο Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα παραστεί. Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός “μετώπου του Νότου” για δυο μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την ΕΕ: το προσφυγικό και την οικονομική κρίση.

Όμως, η σύνοδος έχει και άλλον έναν στόχο: Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει ακόμα διεθνή επιρροή. Οι φήμες για πρόωρες εκλογές κυκλοφορούν έντονα. Και ο ηγέτης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα νικήσει τον Τσίπρα και θα “καθαιρέσει” το νεότερο πρωθυπουργό της σύγχρονης Ελλάδας. Πως άλλαξαν τα πράγματα. Πέρυσι το καλοκαίρι, μετά από έξι μήνες χαοτικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας ο Τσίπρας κατάφερε να επιβιώσει όπως κανένας άλλος πολιτικός στην πρόσφατη ιστορία», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

«Η χώρα ήταν λίγο πριν την χρεοκοπία και λίγο πριν βγει και από την ευρωζώνη. Αρχές Ιουλίου, οι έλληνες ψηφοφόροι με ηχηρό τρόπο απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για νέο μνημόνιο λέγοντας «Όχι» σε ένα πολωτικό δημοψήφισμα και όμως λίγο καιρό αργότερα ο Τσίπρας ψήφισε ένα νέο μνημόνιο λιτότητας και μετά προκήρυξε εκλογές και κέρδισε. Η θέση του Τσίπρα είναι όντως επισφαλής.

Για τους επικριτές του, η 9η Σεπτεμβρίου, μοιάζει με μια κίνηση απελπισίας για να ενισχύσει τη φήμη του. Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό είναι υπό κατάρρευση. Το κόμμα είναι πίσως τις δημοσκοπήσεις και η δημοφιλία του ίδιου του Τσίπρα είναι πολύ χαμηλή. Ο Τσίπρας δεν έχει πετύχει σπουδαία πράγματα ικανά να τα παρουσιάσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι μέτρα λιτότητας και όσα όταν ήταν στην αντιπολίτευση εμπόδιζε με σκληρές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνησή του επίσης κατηγορείται ότι διορίζει ημετέρους. Αλλά ο Τσίπρας δεν είναι εύκολο να ταρακουνηθεί», γράφει το Politico.

Μεταξύ άλλων, το περιοδικό σημειώνει πως «οι επόμενοι μήνες θα φέρνουν μόνο άσχημα νέα για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Ελλάδας».

Καταλήγει δε: «Είναι ακόμα άγνωστο αν το “Χρυσό Παιδί” της Αριστεράς θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία ή θα αναγκαστεί να βγει στους δρόμους εξαιτίας πρόωρων εκλογών. Στο κοινοβούλιο είναι η ήρεμη δύναμη. Αλλά αν αναγκαστεί να επιστρέψει στην αντιπολίτευση, μπορεί και να επιστρέψει στο πρόσφατο παρελθόν του. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το μέλλον της ελληνικής πολιτικής ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Είτε από την θέση του πρωθυπουργού, είτε όχι δεν έχει να πάει πουθενά».

Σχετικές ειδήσεις