ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας χωρίς ένσημα

Η Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας χωρίς ένσημα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν έως χθες και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη ένας από τους πλέον μισητούς υπουργούς των τελευταίων πολλών χρόνων. Δεν είναι μόνον οι μνημονιακές «σφαγές» στις συντάξεις και οι θηριώδεις ασφαλιστικές εισφορές που θα αποτελειώσουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Δεν είναι οι χαριστική βολή του έδωσε στα ταμεία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΑΕΡΓΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Είναι το προκλητικό και συνάμα προσβλητικό του ύφος και στυλ με το οποίο απευθύνονταν στον ελληνικό λαό για να του πει σχεδόν με κοροϊδευτικό χαμόγελο τη μια μέρα ότι γεννήθηκε κομμουνιστής και την άλλη ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Οι επιστολές που έστειλε σε περίπου 200.000 συνταξιούχους ήδη καίγονται στις διαδηλώσεις και αυτό ήταν το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να τον αποσύρει από το προσκήνιο.

Ο ελληνικός λαός θα σταματήσει να βλέπει καθημερινά το αυτάρεσκο ποσέτ (σ.σ. μαντηλάκι στην μπροστινή τσέπη του σακακιού) του εργατολόγου που από υπερασπιστής (!) των απολυμένων έγινε ο δήμιος της εργασίας στην Ελλάδα.

Κι όμως, ο κ. Κατρούγκαλος απλώς θα κινεί πλέον τα νήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από το παρασκήνιο. Ο πρωθυπουργός τον απέσυρε σε μια θέση χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και φόρτο εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών από όπου θα μπορεί να παρακολουθεί και να καθοδηγεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο υπουργείο Εργασίας που σίγουρα θα επιφέρει πρόσθετα δεινά στους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους. Απλώς θα το κάνει διά αντιπροσώπου.

Η έως την Παρασκευή το βράδυ η διευθύντρια του γραφείου του Έφη Αχτσιόγλου κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας δεχόμενη να γίνει αυτή το κόκκινο πανί για τον ελληνικό λαό.

Γιατί όμως μια νέα γυναίκα 31 ετών δέχεται να παίξει το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος σε μια κυβέρνηση του καταρρέει; Και για ποιο λόγο έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας έναν νέο άνθρωπο χωρίς ουσιαστικά πολιτικά προσόντα και πολιτικό ειδικό βάρος σε μια τέτοια θέση στην πλέον κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης;

Πράγματι η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού της απελπισίας και του συμβιβασμού που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με όλους: με το κόμμα του, με τους δανειστές και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Έκπληξη, όχι φυσικά επειδή είναι γυναίκα καθώς το έλλειμμά τους και σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντικό καθώς τοποθετήθηκαν μόλις 8 σε ένα σύνολο 48 μελών.

Η κυρία Αχτσιόγλου δεν είναι καν ένα υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσφατο συνέδριο εξελέγη μόλις 89η στην κεντρική επιτροπή λαμβάνοντας 309 ψήφους.

Η κυρία Αχτσιόγλου δεν είναι καν ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος με ένσημα και ιστορική διαδρομή. Το 2014 μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της βρέθηκε στις Βρυξέλλες ως μέλος της επιστημονικής ομάδας στήριξης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επέστρεψε σύντομα καθώς στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 βρέθηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος την επέλεξε ως διευθύντρια του γραφείου του στο υπουργείο Εργασίας και από τη θέση αυτή έχει πράγματι γνώση όλων των διαπραγματεύσεων που έχουν διεξαχθεί με τους δανειστές. Έχει φυσικά γνώση και όλων των υποχωρήσεων από τις ξεχασμένες πλέον κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες ποδοπατήθηκαν η μία μετά την άλλη.

Κι όμως, στα ελάχιστα προεκλογικά της βίντεο που σώζονται στο διαδίκτυο η κυρία Αχτσιόγλου ήταν μια καλή μαθήτρια των υποσχέσεων που έδινε τότε το κόμμα της και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά. Όπως έχει ήδη επισημανθεί από τους χρήστες των social media η ίδια φρόντισε να κλείσει τους προσωπικούς της λογαριασμούς ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των όσων κατά καιρούς υποστήριζε και των όσων θα πράξει ως μέλος της χειρότερης μνημονιακής κυβέρνησης όλων των εποχών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στην επιλογή του πρωθυπουργού μέτρησε η σχέση εμπιστοσύνης που έχει μαζί της, οι γνώσεις και η μεθοδικότητά της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δημόσια παρουσία της είναι εντελώς αντίθετη με αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου. Όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για ευγενή, σοβαρή και λιγομίλητη προσωπικότητα που τουλάχιστον δεν θα προκαλεί στις δημόσιες τοποθετήσεις της.

Από την άλλη πλευρά φυσικά ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα προσόντα αυτά θα ήταν χρήσιμα αν ορκιζόταν υπουργός σε μια εποχή κανονικότητας, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζονται πολύ περισσότερα που όμως δεν έχει.

Είναι προφανές ότι η κυρία Αχτσιόγλου πρόκειται να κινηθεί, στο όποιο χρονικό διάστημα παραμείνει στη θέση αυτή, με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού υπό την καθημερινή επιτήρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όσο για το τελικό αποτέλεσμα... ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Σχετικές ειδήσεις