ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Σταϊνμάγερ προς Τουρκία: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Λωζάννης

Μήνυμα Σταϊνμάγερ προς Τουρκία: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Λωζάννης

«Η ισχύς της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», τονίζει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο ίδιος συμπλήρωσε πως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο Τούρκος ομόλογος μου, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε δημοσίως σαφές ότι η Τουρκία αισθάνεται δέσμευση για την συνθήκη της Λωζάννης».

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος καταφθάνει σήμερα (4/12) στην Αθήνα, ύστερα από την συνάντηση που θα πραγματοποιήσει πρώτα στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίζει να εφαρμόζει την συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Παράλληλα για το Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση , προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Σχετικές ειδήσεις