ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για την απόφαση του Eurogroup

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για την απόφαση του Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους ως το 2060 και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, προκάλεσε «διαμάχη» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, απαντώντας σε προηγούμενες διαρροές από τη ΝΔ σημείωσε: «Με ένα σημείωμα 1.291 λέξεων (!) η ΝΔ προσπαθεί να αποδομήσει τη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας, και ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 'Αδικος κόπος. Ούτε ο «συγγραφέας» του δεν πείθεται, γι' αυτό και χρειάστηκε τόσες λέξεις!" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνοντας στην συνέχεια τα εξής:


1. «Η ΝΔ μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναγκαστικά) τα «καλοδέχεται» θεωρώντας τα αυτονόητα. Τόσα χρόνια, όμως, γιατί δεν έπαιρνε η ΝΔ και το ΠαΣοΚ αυτά τα αυτονόητα μέτρα αλλά έπρεπε να καταστρέψουν τους μικροομολογιούχους και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI των Σαμαρά-Βενιζέλου; Παραθέτει μάλιστα, «τεχνικές» λεπτομέρειες που διδάσκονται στους πρωτοετείς οικονομικών σχολών της χώρας. Και επειδή «ξεχνούν» να αναφέρουν το όφελος για την οικονομία τους θυμίζουμε: τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ - χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας! Ουσιαστικά με το PSI (2012) η ΝΔ και το ΠαΣοΚ «κούρεψαν» όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, καθώς και τους μικρούς ομολογιούχους. Και έσωσαν τις εξωχώριες τράπεζες - ούτε καν τις «ελληνικές»!»

2. «Η περιβόητη «Συμφωνία Αλήθειας» επιλέγει να πολιτεύεται βασισμένη και προσηλωμένη στο ψέμα. Επιλέγει να ξεχνά πως με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η χώρα δεσμευόταν σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους μέχρι και 4,5%. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μνημόνιο δέσμευε τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 3% του ΑΕΠ, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 4,5% του ΑΕΠ, ενώ με την ισχύουσα συμφωνία εξοικονομούνται 20 δισ. ευρώ με ανώτατο στόχο το 3,5% του 2018.»

3. «Και επειδή τα επιχειρήματα τους δεν γίνονται πιστευτά, επιμένουν ότι θα πάρει νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ - πάλι έξω πέφτουν! Επαναλαμβάνουμε: «Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».

4. «Αντί, λοιπόν, η ΝΔ να κουράζεται γράφοντας και σβήνοντας σημειώματα, καλό θα είναι να απαντήσει:
- Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων;
- Τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις;
Αποδέχεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με τη λήξη του προγράμματος;» αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, καλώντας την ΝΔ να «απαντήσει συγκεκριμένα» και καταλήγοντας: «Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ενημερωτικό του σημείωμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για τρία σημεία αποτυχίας και ένα προπαγάνδας της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι η β' αξιολόγηση του 3ου μνημονίου θα «κλείσει» γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο και οπωσδήποτε μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και πως για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης (π.χ. εργασιακά) η κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα αναζητούσε «πολιτική λύση». Κάτι τέτοιο δεν έγινε - συνεχίζει η ΝΔ - και τονίζει ότι χάθηκε ένα σημαντικό χρονικό «ορόσημο».

Επιπλέον τονίζει ότι ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, έκανε «προτάσεις» για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Και όχι μόνο αυτό. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα “διαρθρωτικά” μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός “κόφτης”, δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Πραγματικό Βατερλό! Ο κ. Τσίπρας δέχεται το αδιανόητο. Να δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το 2018, δηλαδή πέραν της θητείας της κυβέρνησής του» σχολιάζει η ΝΔ.
«Τέτοια μέτρα συζητούνταν και επεξεργάζονταν από κοινού με τους δανειστές ήδη από το 2013 - 2014 χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και θα εφαρμόζονταν το 2015, μετά τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου, ως συμπληρωματικά μέτρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας για να βγει ομαλά στις αγορές η Ελλάδα και να χρηματοδοτήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες. Φυσικά δεν προχώρησαν λόγω του κ. Τσίπρα. Ο οποίος σήμερα έρχεται να «ξαναπακετάρει» αυτονόητες παρεμβάσεις για να τις “πουλήσει” στον ελληνικό λαό ως δήθεν δικές του επιτυχίες», υπογραμμίζει η ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις